Hlavní obsah

Letošní Prague Pride se zaměří na rodiny a zve lidi se všemi nálepkami

Informace k nadcházejícímu festivalu Prague Pride poskytla Seznamu ředitelka festivalu Hana Kulhánková.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Festival Prague Pride bude v Praze probíhat od 6. do 12. srpna. V sobotu 11. srpna pak ve 12:30 vyjde z Václavského náměstí na Letnou tradiční průvod.

Článek

Řada lidí považuje festival Prague Pride za akci určenou pro příslušníky LGBT komunity, tedy pro lesby, gaye, bisexuály a transsexuály. Organizátoři to ale vyvracejí a zvou všechny, kteří chtějí menšinu podpořit. Letošním hlavním tématem je rodina. „Cílíme na rodiny, ve kterých LGBT lidé vyrůstají a žijí. V kampani se chceme zaměřit hlavně na to, že ‚teplé‘ děti jsou považovány za černé ovce rodiny,“ říká ředitelka festivalu Hana Kulhánková a dodává, že pozornost se zaměří i na věřící rodiny.

Tomu bude odpovídat i program festivalu. Organizátoři se letos poprvé spojili s Linkou bezpečí, jež uspořádá debaty, které na problematiku nahlíží z různých úhlů. „Linka bezpečí nemá jen službu pro děti, ale i pro rodiče – takzvanou rodičovskou linku. Máme tedy možnost se podívat na rodinu z obou stran, tak, jak ji vnímají děti, i tak, jak ji vnímají rodiče,“ říká vedoucí Linky bezpečí Petr Porubský. Sexuální orientace patří mezi první dvacítku témat, která děti na Lince bezpečí řeší. Těm nejmladším je okolo 11 let. Odborníky vyhledávají i sami rodiče. Obrací se na ně s prosbou o radu, jak k dětem, které si podobnou situací procházejí, přistupovat. „Jedna z akcí, již jsme na festival připravili, je diskuze o tématech, která se na Lince bezpečí řeší. Druhá akce bude workshop o přípravě na coming out,“ říká Porubský.

Letošní plakáty, které na festival lákají, zvou všechny „onálepkované“. „Když o někom řekneme, že je drbna, mamánek nebo alkoholik, tak to nevypovídá nic o tom, jaký je člověk. My chceme, abychom byli vnímáni jako komplexní osobnosti, ne pouze pod našimi nálepkami. A to se netýká jen LGBT, ale i jiných nálepek, jako je třeba pražanda nebo mamina,“ shrnuje Kulhánková.

Na festivalu se setkáte i s problematikou LGBT práv lidí v Turecku a Střední Asii. Program Becoming In/Visible představí například jeden z členů komunity Anatolij Černousov, který před přestěhováním do České republiky zažíval nelehké období v Kazachstánu. Program se bude odehrávat v novém prostoru Pride Mandala ve Školské ulici.

Další novinkou budou maršálové a maršálky Prague Pride, tedy LGBT aktivisté, kteří mohou jít ostatním lidem příkladem a inspirovat svým příběhem. Hlavním hostem pro letošní 8. ročník bude Loiza Lamers, holandská transgender modelka. Českým maršálem se stane dětský psycholog Václav Mertin a maršálkou Jana Kociánová, seniorka, která se nebojí o tématu veřejně mluvit.

Festival nabízí ještě řadu dalších novinek, mezi které patří testování viru HIV a nově i žloutenky B a C, nabídka akcí pro lesby, které v minulých ročnících chyběly, nebo hudební program na Křižíkově fontáně či na Střeleckém ostrově.

Pořad Rodinka letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované