Hlavní obsah

Letošní Respect Festival otevře Itamar Borochov a jeho kvartet

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Koncert izraelského trumpetisty Itamara Borochova a jeho kvarteta otevře 28. července v pražské Jazz Docku 24. ročník Respect Festivalu. Hlavní část akce se pak 28. a 29. srpna uskuteční na Rohanském ostrově v Praze.

Článek

Termín open air organizátoři stejně jako v loňském roce v rámci protipandemických opatření posunuli na konec léta. Při výběru hudby se letos drželi většinou výběru kapel usazených v zemích zeměpisně bližších České republice a vynechali vzdálenější končiny, informovali pořadatelé ze společnosti Rachot Production.

Na Rohanském ostrově 28. srpna vystoupí britská zpěvačka indického původu Susheela Raman, která se v projektu Ghost Gamelan inspirovala indonéskými melodickými perkusemi. Tato umělkyně se na Recpect Festivalu měla představit už v loňském roce, ale nemohla přijet, protože v té době zařadila Velká Británie vzhledem k tehdejší pandemické situaci Česko na seznam nebezpečných zemí.

V sobotním programu se dále představí mistři okcitánských polyfoniíí Lo Còr de la Plana, František Skála s dechovým souborem Provodovjané a trio Les Triaboliques považované za „superskupinu alternativy“. Trio tvoří hráči na strunné nástroje Justin Adams, Ben Mandelson a Lu Edmonds.

V neděli tuzemskou scénu zastoupí Třaskavá směs (František Skála, Petr Nikl, Petr Tichý a Miroslav Černý). Svou vizi balkánské hudby představí maďarsko-izraelští Besh O Drom. Revoluční spojení přináší dvojice Justin Adams & Mauro Durante. Zatímco kytarista Adams se inspiruje africkými kořeny blues, Durante rozvíjí rituální rytmus pizzica z jižní Itálie, jehož historie sahá až do antického Řecka. Intenzivní zážitek tvořený ze zvuků dud, perkusí a súfijského mystického zpěvu pak slibuje vystoupení mezinárodního tria Revolutionary Birds.

V doprovodném programu se vedle trumpetisty Itamara Borochova představí 24. srpna v MeetFactory „králové pouštního blues“ Tinariwen z Mali a 23. října arménský klavírista Tigran Hamasyan se svým triem v koncertním sále Pražské konzervatoře.

Na Respect Festivalu nejde jen o hudbu. Rodinný ráz akce zdůrazní dětský program. Tradičně zaujme také široká nabídka jídel z celého světa a stánky neziskových organizací. Více informací se nachází na www.rachot.cz.

Festival, který se v minulosti konal i na Střeleckém ostrově, v parku Ladronka nebo předloni v holešovickém V.Hole (Volnočasové centrum Holešovice), uvedl v minulosti například guinejského zpěváka a hráče na koru Moryho Kanté či hvězdu world music Mahmouda Ahmeda z Etiopie.

Reklama

Doporučované