Hlavní obsah

Letošní sníh by už naplnil dvě Orlické přehrady, na sucho je to ale pořád málo

Od začátku roku nasněžily dvě Orlické přehrady, zemědělcům to ale v boji se suchem nepomůže.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Letošní zima je oproti třem předešlým mírně nad průměrem. Příroda však potřebuje ještě další sníh a vodu.

Článek

Ve sněhu, který napadl v prvních týdnech letošního roku, leží aktuálně na území České republiky zhruba 1,6 miliardy metrů krychlových vody. Pro představu - takové množství vody by naplnilo zhruba dvě Orlické přehrady.

Podle Jana Daňhelky z Českého hydrometeorologického ústavu, však z dlouhodobého hlediska není množství sněhu výjimečné.

O množství sněhu hydrometeorolog říká, že nejde o rekord. „Poslední tři zimy byly sice na sníh velice chudé, ale kdybychom šli dál do minulosti, třeba do let 2011 a 2012, tam jsme se ještě v únoru dostali na dvojnásobné množství sněhu."

Momentálně ležící sníh podle hydrometeorologa ani nevyrovná na normál zásoby podzemní vody, jejíž stav není úplně příznivý.

Je takové počasí v lednu extrémní, nebo normální? Sněhová kalamita, ledovka, orkán o rychlosti 148 km/h. Pusťte si studio Seznam Zprávy:

Studio Seznam: Orkán na horách, namrzlé silnice

„Zatímco na většině území se srážky v průběhu minulého roku přiblížily normálu, hlavně v severovýchodních Čechách, v Královéhradeckém a v Pardubickém kraji, byly srážky podnormální. Tam stav podzemních vod hodnotíme jako silné až mimořádné sucho," uvedl Jan Daňhelka.

Podle něho není zatím množství zimních srážek v nižších polohách takové, aby k doplnění deficitu stačilo. „Když se to přepočte na plochu celé České republiky, je to zhruba 21 milimetrů vody - a to není dostatečné," říká s tím, že deficit v Královéhradeckém kraji dosahoval zhruba 170 milimetrů.

Foto: www.intersucho.cz

Sucho v České republice podle posledního měření.

Reklama

Doporučované