Hlavní obsah

Letošní Vánoce v Jihlavě budou kvůli epidemii asi bez kluziště

Foto: Getty Images

Jihlava.

Reklama

Letošní Vánoce v Jihlavě budou kvůli epidemii asi bez kluziště na náměstí. Zastupitelé města doporučili uskutečnit úspornější variantu oslav vánočních svátků v centru.

Článek

Sto metrů dlouhý ovál s umělým ledem na Masarykově náměstí patřil mezi úspěšné novinky loňského vánočního programu. Kolem něj stála vánoční vesnička s prodejními stánky a ohřívacími místy, hrálo se tam a promítaly filmy. Letos jsou podle Čermákové ve hře dvě varianty aktivit.

„Jedna počítá s tím, že bychom byli, řekněme, optimisti a věřili tomu, že jihlavské kluziště může přinést nějakou vzpruhu do řad spoluobčanů a může existovat na náměstí, přestože nebude žádný vánoční program,“ řekla radní. Druhá možnost podle ní je to neriskovat, protože by se mohlo stát, že by se na kluzišti nemohlo bruslit kvůli opatřením proti koronaviru.

Podle Tomáše Koukala z městského odboru školství a kultury by se náklady na kluziště a jarmark pohybovaly okolo pěti milionů korun. Druhá úsporná varianta bez setkávání většího počtu lidí by měla stát asi milion korun. Zastupitelé ji dnes radním doporučili přijmout poměrem 26 hlasů ku sedmi.

Jednat se podle mluvčího radnice Radovana Daňka ještě bude také o náhradní a úspornější možnosti zasněžit okruh pro běžkaře v rekreačním areálu Český mlýn u řeky Jihlavy.

Novoroční ohňostroj v Jihlavě bude nahrazený videomappingem, téma této projekce na náměstí se bude týkat hudebního skladatele Gustava Mahlera. Zastupitelé dnes uvolnili 180.000 korun na pořízení videa, technické zajištění na místě by mělo stát okolo 100 000 korun. Pokud promítání neumožní vládní opatření, bude jej podle Čermákové možné využít příští Nový rok.

Reklama

Doporučované