Hlavní obsah

Letošním trendem pro vánoční stromeček budou bílé ozdoby

Ozdoby na stromeček ve tvaru brokolice nebo mrkve „letí“ v USA a Německu. Češi ale prý mají vkus.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Vánoce se pomalu blíží, za necelé dva měsíce je tu Štědrý den. Nastává proto čas k poohlížení se nejen po dárcích, ale také po vánoční výzdobě a ozdobách na stromeček.

Článek

Ráno na gauči navštívil Miroslav Šorma, předseda družstva Vánoční ozdoby ze Dvora Králové nad Labem. Jeho výroba naplňuje především poptávku zahraničního trhu, jen dvacet procent ozdob zůstane v tuzemsku. Letošním trendem pro vánoční stromeček prý budou bílé ozdoby s jemným pastelovým zdobením, červeným nebo modrým. Takových kousků se ale vyrobí jen málo, většina zůstává v tradičních barvách, jakými jsou červená, zlatá, modrá a stříbrná.

„Češi mají vytříbený vkus, přirovnávám je k Rakousku a hlavně ke Švýcarsku. Tady platí tradiční ozdoby jako kulička, raketa, zvoneček a ptáček. Nejsou to žádné výkřiky jako řez mrkve, melounu nebo brokolice. To děláme hlavně pro jižní Německo a Spojené státy,“ popisuje rozdílný vkus jednotlivých krajin Šorma. Jaká je historie vánočních ozdob a další zajímavé informace přináší úvodní video.

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované