Hlavní obsah

Lety v Číně jsou na 80 procentech normálu. V Evropě to jde ztuha

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Počet denně vypravených letů s cestujícími v Číně už se pomalu blíží normálnímu stavu, k číslům s nadějí vzhlížejí aerolinky po celém světě. I z Česka už se létá více, v meziročním srovnání je to ale drtivě málo.

Článek

Podle čínského úřadu pro civilní letectví dosáhlo množství vypravených letů 80procentní úrovně před začátkem koronavirové krize. Počet přepravených cestujících se v porovnání s loňskou úrovní pohybuje kolem 70 procent. Ukazatel vytíženosti, který udává, jak se aerolinkám daří obsazovat volná sedadla, dosáhl v průměru 73,57 procenta.

Vývoj v Číně podrobně sleduje letecké odvětví po celém světě a předpokládá z něj rychlost obnovení poptávky po cestování letadlem. Čísla z České republiky zatím tak pozitivně nepůsobí.

Letů je víc, ale oproti roku 2019 drtivě málo

Poslední týdny sice počet odbavených letů roste, v porovnání s minulými lety jde však stále o výrazný propad. V červnu dispečeři odbavili nad Českou republikou 18 520 letů, což je o pětinu více než v květnu. Meziročně jde ale o téměř 79 procent letů méně. V první polovině července se pak uskutečnilo v průměru 776 letů denně. Za celé první pololetí letošního roku dispečeři zaznamenali 190 664 letů, meziročně tedy zhruba o 65 procent méně.

Z nejfrekventovanějšího českého letiště – pražského Letiště Václava Havla – za první pololetí odcestovalo jen 2,55 milionu lidí. Meziročně je to o téměř 5,3 milionu méně. I když je pohyb na pražských terminálech v posledních týdnech četnější, za celý rok by tímto tempem bylo odbaveno jen zhruba 5,5 milionu lidí.

Během dubna přes letiště prošlo jen 5031 cestujících, což bylo meziročně o 99,6 procenta méně. Na letišti tehdy fungovaly pouze dvě pravidelné linky do Minsku a Sofie. V červnu letiště odbavilo zhruba 39 tisíc cestujících – meziročně jde však stále o obří propad o 97,8 procenta.

Letní prázdniny rozhýbou čísla

Vedení pražského letiště ale počítá s tím, že během letních prázdnin budou počty cestujících narůstat rychleji. Během července by se tak mohlo podařit odbavit přes 220 tisíc cestujících, v srpnu pak až 400 tisíc lidí, vše v závislosti na epidemiologické situaci a opatřeních.

V polovině července na pražském letišti fungovalo okolo 80 pravidelných linek, obnovení dalších více než 20 slíbili dopravci v následující týdnech. Vzhledem k tomu, že Řízení letového provozu evidovalo nižší počet odbavených letů již před koronakrizí, je však pravděpodobné, že návrat k hodnotám z roku 2019 bude trvat léta.

Reklama

Doporučované