Hlavní obsah

Levná mobilní data do Česka stále nedorazila. Polovina Evropy už má přitom tarify přes 100 GB

Mobilní data jsou v Česku stále drahá.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve srovnání nabídek napříč zeměmi skončilo Česko ještě hůř než loni. Do 30 eur si tu lidé k neomezenému volání a SMS koupí jen pár giga dat.

Článek

Když loni v únoru končil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), nabízeli tři čeští telekomunikační operátoři shodně neomezené volání a SMS s 1,5 GB mobilních dat za 749 korun. Právě drahými mobilními daty tehdy oficiálně zdůvodnil premiér Bohuslav Sobotka Mládkovo odvolání.

S Mládkem skončil i náměstek Lubomír Bokštefl, který se „proslavil“ on-line rozhovorem pro Aktuálně.cz, kde čtenářům vzkázal, že pokud chtějí data za ceny jako v Polsku, tak ať jdou do Polska. Na jeho postu poté půl roku působil sociální demokrat Marek Ondroušek a nyní je náměstkem někdejší člen Rady ČTÚ Ondřej Malý.

Oba dva poměrně hlasitě kritizovali a kritizují cenovou politiku operátorů, prosazovali novelu zákona o elektronických komunikacích, která usnadňuje přechod mezi operátory, a podíleli se na přípravě legislativy usnadňující výstavbu sítí. Výsledek ve formě levnějších datových služeb to ale zatím nepřineslo.

Respektované srovnání společnosti Rewheel Data Furel Monitor loni na základě údajů z dubna a května uvádělo, že v Česku lze do 30 eur pořídit k neomezenému hlasovému tarifu 5 GB dat. To znamenalo chvost evropského žebříčku a násobně horší tarify, než jaké mají zákazníci ve Skandinávii, Pobaltí a některých západoevropských zemích.

Začátkem května vyšlo nové vydání stejného žebříčku. A Češi? Ti si ještě pohoršili. Za 30 eur si totiž nyní koupí jen tarif se 4 GB dat. Tady je nutno říci, že české operátory znevýhodňuje metodologie průzkumu a kurzový vývoj koruny.

V mezidobí totiž všichni tři své tarify upravili tak, že přidali data (na 4 až 7 GB) a zároveň o desítky korun zdražili. K tomu navíc koruna posílila k euru a tak se už žádný z tarifů nevejde cenově pod 30 eur. Pokud by platil stále intervencemi uměle udržovaný kurz z minulého jara, kvalifikoval by se do srovnání tarif Vodafonu se 7 GB dat (za 777 korun) i T-Mobilu se 4 GB (za 799 korun).

Ani to ale rozhodně není žádná sláva. V celé polovině zemí EU je totiž dnes už k dispozici za nižší cenu tarif s limitem 100 GB nebo víc. V devíti z těchto zemí navíc operátoři neomezují co do spotřeby mobilních dat své zákazníky vůbec.

Proč je situace v Česku stále taková, jaká je? Kde jsou na tom ještě hůře a kde naopak surfují bez omezení? Co se má stát, aby data zlevnila? Na to ve videu odpovídají jak výsledky studií, tak i zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu, Českého telekomunikačního úřadu i asociace sdružující samotné síťové operátory.

Reklama

Související témata:

Doporučované