Hlavní obsah

Levná ropa srazila zisk Saudi Aramco o čtvrtinu

Foto: Reuters

Ilustrační foto.

Reklama

Levná ropa decimuje americké těžaře, ale pouští žilou i ruskému státnímu rozpočtu i největší ropné firmě světa Saudi Aramco

Článek

Čistý zisk největšího světového producenta ropy Saudi Aramco v prvním čtvrtletí klesl o 25 procent na 62,48 miliardy rijálů (424,6 miliardy Kč). Na vině je prudký propad cen ropy vlivem slabé poptávky způsobené koronavirem, ale také nižší rafinérské a chemické marže a snížení hodnoty zásob, uvedla dnes firma.

Tržby ve čtvrtletí klesly o 16,2 procenta na 225,6 miliardy rijálů (1,53 bilionu Kč).

Ve druhém čtvrtletí Aramco plánuje vyplatit na dividendách 18,7 miliardy USD (476,5 miliardy Kč), a to ze zisku za první čtvrtletí. Za loňské první čtvrtletí firma vyplatila 13,4 miliardy USD.

Cena severomořské ropy Brent, která je z hlediska globálních cen ropy určující, se v prvním čtvrtletí snížila asi o 65 procent. Skupina OPEC+ se dohodla, že od května sníží těžbu o rekordních 9,7 milionu barelů denně, aby podpořila ceny ropy a omezila nadměrné dodávky na trhy. Skupina zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem.

Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje o víkendu uvedla, že Aramco se snaží o úpravu dohody o nákupu kontrolního podílu ve společnosti Saudi Basic Industries (SABIC), čtvrté největší petrochemické firmě na světě. Hodnota firmy se po propadu cen ropy totiž snížila o více než 40 procent. Aramco podle dnešního sdělení očekává, že nákup 70procentního podílu od státního investičního fondu Saúdské Arábie PIF bude dokončen ve druhém čtvrtletí.

Reklama

Doporučované