Hlavní obsah

Levné obědy pro školáky budou vařit desítky pražských restaurací

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

V Praze vzniká pro rodiče a seniory mapa restaurací, které pro ně budou vařit cenově dostupné obědy. Vedle dětské porce za 50 korun projekt počítá i s obědy pro seniory za 80 korun.

Článek

„Z komunikace vedení města s rodiči vyplývá, že jednou z komplikací, kterým rodiny čelí v souvislosti s dlouhodobým uzavřením základních a středních škol, je každodenní zajišťování obědů pro děti. V provozu nejsou zdaleka všechny školní jídelny, například z důvodu karantény zaměstnanců. Řada pražských dětí pak navštěvuje školy v jiných částech Prahy než v bezprostřední blízkosti bydliště. Náměstek primátora Petr Hlubuček proto rozhodl o spuštění projektu obědů pro školáky a seniory za dostupnou cenu. Vedle dětské porce za 50 korun bez DPH projekt počítá i s obědy pro seniory za 80 korun bez DPH,“ potvrdil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Rodiče a místní restaurace propojí interaktivní mapa na obedyprodeti.praha.eu.

„Chceme rodičům, kteří musí vzhledem k charakteru svého zaměstnání chodit pravidelně do zaměstnání, nebo musí celodenně pracovat na home office, nabídnout další alternativu zajištění obědů pro jejich děti. Vedle pomoci rodinám s dětmi chceme možnost zajištění stravování ve svém bezprostředním okolí umožnit i seniorům,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu).

Praha se podle něj tímto projektem pokouší pomoci na jedné straně zasaženým skupinám Pražanů a živnostníkům podnikajícím v pohostinství na straně druhé. Projekt by měl pomoci i se záchranou pracovních míst v pohostinství.

„Vidíme to jako příležitost pro restaurace, které dramaticky přišly o zákazníky a jsou omezeny pouze na výdejová okénka, překlenout období koronavirových omezení a získat v tomto období novou skupinu zákazníků,“ dodal Hlubuček.

Základním předpokladem úspěchu je podle náměstka stanovení jednotné ceny za oběd, která nebude výrazně vyšší, než rodiče běžně platí ve školních jídelnách, a přitom umožní vařit obědy odpovídající kvality. Po konzultacích se zástupci restauratérů byla jednotná cena stanovena na 50 Kč bez DPH za dětskou porci a 80 Kč bez DPH ve variantě obědu pro seniory.

„Už druhý den od zveřejnění prvotního záměru se ozvalo několik desítek restaurací ze všech koutů hlavního města, které se chtěly do projektu zapojit. Velmi mě tento zájem potěšil. Je jasné, že projekt není vhodný pro každou restauraci, ale má vytvořit novou poptávku a pomoct restauracím přežít a umořit část fixních nákladů. V Praze jsou tisíce restaurací a chceme zapojit všechny ty, kterým myšlenka v této těžké době dává smysl,“ podotkl náměstek.

Restaurace registrují do projektu od pátečního poledne skrze registrační formulář na doméně obedyprodeti.praha.eu. Na této webové stránce pak najdou rodiče i restauratéři všechny potřebné informace.

Reklama

Doporučované