Hlavní obsah

Levnější byty už nebudou, varuje největší český developer Kunovský

Výzva s Dušanem Kunovským: O nedostupném bydlení, pomalých úřadech a nejlevnějších bytech v Praze.Video: Robert Čásenský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražané už nepovažují developery za zlo, hodnotí ve Výzvě změnu nálad veřejnosti majitel firmy Central Group Dušan Kunovský. A vysvětluje, proč se ceny nových bytů v metropoli „utrhly ze řetězu“ a přeskočily symbolickou hranici sto tisíc korun za metr.

Článek

Strmý růst cen nových bytů v hlavním městě odstartoval před třemi lety. Podle Kunovského je to tím, že se potkalo několik faktorů najednou: ekonomika začala růst, zároveň zlevnily hypotéky a k tomu se začala projevovat menší ochota úřadů povolovat nové stavby.

„Ceny se utrhly v polovině roku 2015 a od té doby jsme zaznamenali nárůst o padesát až šedesát procent,“ říká ve Výzvě Dušan Kunovský. V minulých letech byl podle něj nárůst cen kolem dvaceti procent ročně, teď už ceny rostou o něco pomaleji.

Širší nabídka nových bytů podle Dušana Kunovského závisí především na tom, jak rychle budou úřady povolovat nové stavby. Věří přitom, že se minimálně společenské klima začalo měnit. „Myslím, že lidé už nepovažují developery za zlo,“ říká v rozhovoru.

O autorovi – Robert Čásenský

Zakladatel a šéfredaktor měsíčníku Reportér. Ze 44 let života strávil podstatnou část v novinových redakcích, od eléva v Českém deníku (1993) až po šéfredaktora MF DNES (2006–2013). Pro pořad Výzva Televize Seznam připravuje každý měsíc rozhovor se zajímavými osobnostmi českého byznysu.

„Pro řadu lidí se stalo vlastní bydlení nedostupné,“ připouští Kunovský. K pomalejšímu růstu cen by podle něj přispěla větší nabídka, tedy že by se stavělo více. Na otázku, zda není lepší s nákupem bytu počkat na příznivější dobu, však odpovídá: „Levnější to nebude.“

V Praze by bylo podle Kunovského potřeba každý rok deset tisíc nových bytů. Brzdí to ale zdlouhavé úřední procesy.

„Doba od začátku práce na projektu po kolaudaci je u nás v průměru mezi deseti a dvanácti lety. Samotná výstavba z toho přitom zabere rok a půl, maximálně dva roky,“ popisuje zkušenost své firmy Central Group.

Jaká je teď reálná cena nové garsonky v Praze? Měla by podle Kunovského města budovat vlastní byty pro učitele, policisty nebo zdravotníky? Jakou marži potřebuje mít na ceně bytu developer? A jak se z mladého právníka stal největší stavitel bytů v Česku?

Podívejte se na celý rozhovor s Dušanem Kunovským v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované