Hlavní obsah

Levnější pohostinství nebo zánik kantýn? Konec stravenek budí rozporuplné reakce

Rozhovor s ekonomem Miroslavem Zámečníkem nejen o stravenkovém paušálu.Video: Anita Basilová

 

Reklama

Ministryně financí Alena Schillerová oznámila plán na zrušení papírových stravenek. I když odbory a stravenkové firmy jsou proti, řada odborníků má ke kroku neutrální nebo pozitivní postoj. „Je to malá populistická věc, která se lidem bude líbit a nazlobí jenom pár dotčených,“ říká ekonom Miroslav Zámečník. Celý rozhovor s ním si pusťte v úvodu článku.

Článek

Ministerstvo financí připravuje novelu zákona o daních z příjmů, která zavede stravenkový paušál. Zaměstnanec by dostával peníze na stravu přímo. Paušál bude alternativou k současnému režimu se stravenkami, který zůstane zachován, příspěvek od zaměstnavatele bude i nadále osvobozen od daní i pojistných. Na podporu stravování tak dosáhne i čtvrtina zaměstnanců, tedy asi milion lidí, kteří dosud stravenky nedostávají.

Stravenkové firmy mají podle Ministerstva financí na trhu oligopol a většinu zisků ve stovkách milionů ročně vyvádějí do zahraničí mateřským společnostem. „Chceme dát možnost milionu lidí, aby i oni mohli využít příspěvky na stravování. Zároveň nevidím žádný důvod pro to, aby naši malí a střední podnikatelé financovali zisky zahraničních korporací, které mají svůj byznys postavený na prodeji a výkupu paralelní měny. A to nemluvím o tom, že stravenka, která propadne, se celá stává čistým příjmem takového stravenkáře,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Odbory jsou proti

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula se obává, že plán povede ke zrušení stravenek. „Zajímalo by mě, jak si Ministerstvo financí myslí, že se bude prokazovat, že méně zdaněné peníze byly utraceny účelovým způsobem, to znamená k nákupu potravin,“ říká Středula. Myslí si, že krok není promyšlený.

Podle mluvčího odborů veřejného sektoru Pavla Bednáře by zaměstnanci paušál využívali nejspíš na jiné účely než na stravování. Pavel Březina z Hospodářské komory to ale nevidí jako problém. „To je na zodpovědnosti každého z nás, abychom si řekli, jestli si koupíme oběd nebo krabičku cigaret,“ říká.

Proti jsou logicky i firmy, které stravenky vydávají. Podle společností, které poukázky poskytují, by změna vedla k omezení pravidelného stravování zaměstnanců, likvidaci kantýn a jídelen i k nižším příjmům rozpočtu.

Pohostinství bude levnější, myslí si ekonom

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) naopak záměr podporuje. Úbytku hostů se neobává. Restauratéři si stěžují na administrativu i provize, které musí za lístky na jídlo platit.

„Plán Ministerstva financí na zásadní změnu v oblasti stravenek je třeba vnímat pozitivně. Zaměstnanci by o nic nepřišli, místo toho by měli širší možnost volby, jak se svými penězi naložit. Zvyšuje se tedy míra spotřebitelské volby, což v konečném důsledku svědčí ekonomice jako celku, neboť každý člověk sám nejlépe ví, co s vlastními penězi dělat,“ říká hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Podle něj stravenky zvyšují ceny v pohostinství. Kovanda věří, že odstranění stravenek povede ke snížení cen v restauracích.

Hospodářská komora se většinově k plánu staví spíše pozitivně. „Ke změně systému stravenek v České republice v současnosti formulujeme stanovisko na základě zpětné vazby od našich členů. V obecné rovině podporujeme elektronizaci papírových stravenek i návrh Ministerstva financí, aby se peníze vyplácely v hotovosti.“

Kalousek je pro

S návrhem Schillerové souhlasí i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Šel by ale ještě dál a zrušil by daňové úlevy pro firmy. „Já bych pokládal za ideální, kdyby byla zrušena většina daňových výjimek, kam patří i stravenky, a byla nižší daňová sazba. Bylo by to férovější, protože zaměstnancům by měl na stravu přispívat jejich zaměstnavatel,“ říká Kalousek. „Takhle když je to předmětem daňové úlevy, tak jim přispívá nejenom jejich zaměstnavatel, ale všichni důchodci, všichni studenti, OSVČ a to nepokládám úplně za fér,“ dodal.

Proti Kalouskovým vizím je naopak Svaz průmyslu a dopravy. „Zatím jsme neviděli konkrétní návrh nastavení a fungování stravenkového paušálu. Pro nás je důležité, aby zejména zůstaly zachovány stávající daňové úlevy, které se k tomuto benefitu vážou,“ uvedl svaz.

Jak systém funguje nyní?

Daňové zvýhodnění na stravování je dnes možné využívat dvojím způsobem. Zaměstnavatel buď pro své zaměstnance zajistí stravu například v podnikové jídelně, nebo jim poskytuje poukazy, za které si jídlo mohou opatřit sami. V obou případech je daňově uznatelným nákladem zaměstnavatele až 55 procent ceny jídla či poskytnuté stravenky a zbylých 45 procent si hradí zaměstnanec sám z čisté výplaty.

Původním smyslem zvýhodnění byla podpora závodního stravování, kterou dnes má necelá polovina zaměstnanců, přibližně 1,8 milionu za 4,3 milionu. Stravenky dostává 1,5 milionu zaměstnanců a čtvrtina benefit nevyužívá vůbec. Podle ekonoma Miroslava Zámečníka patří stravenky mezi jeden z nejoblíbenějších benefitů.

Stravenky jsou nejrozšířenějším firemním benefitem. S plánem zrušit daňové zvýhodnění stravenek a nahradit ho paušálem přišlo MF už před 12 lety. Návrh neuspěl, objevil se pak ještě několikrát.

Reklama

Doporučované