Hlavní obsah

Levný nábytek pro pana ředitele. Šéf „daňového pekla“ skončil

„Tady nejsou takové problémy,“ opakoval v reportáži navzdory faktům Jiří Sobek. Teď ve funkci ředitele končí.

Reklama

Série reportáží Seznam Zpráv o svérázném postupu berních úředníků ve Valašském Meziříčí má první oběť. Dlouholetý ředitel úřadu Jiří Sobek požádal o ukončení služebního poměru.

Článek

Jiří Sobek přežil ve funkci ředitele finančního úřadu ve Valašském Meziříčí sérii kontrol finanční správy včetně odhalení závažných nedostatků při výběru daní, jejichž vlivem byl státní rozpočet ošizen o nevybrané peníze.

Reportáže Seznam Zpráv s názvem Ve stínu daňového pekla, které byly zveřejněné ve druhé polovině června, ale ředitel neustál.

Jiří Sobek, muž, který v reportážích proslul krčením ramen a opakováním věty „Tady u nás se nic špatného neděje“, končí s řízením finančního úřadu během příštího měsíce.

Po prázdninách s novým ředitelem

„V současné době je vypsáno výběrové řízení. S nástupem nového ředitele počítáme od 1. září,“ potvrdil mluvčí Finančního úřadu pro Zlínský kraj Karel Skoumal.

Jiří Sobek, jak bylo zjištěno v reportážích, reprezentuje selektivní princip při výběru daní, který byl ve Valašském Meziříčí prokázán už před dvěma lety. Přesto všichni zodpovědní pracovníci finanční správy zůstali dál sedět na svých místech.

Na některé daňové subjekty dopadla ruka finanční správy velmi tvrdě, když se staly – podle tvrzení šéfky vymáhacího oddělení Taťány Zmydlené – obětí shora dirigovaných norem, kolik zajišťovacích příkazů či dražeb zabaveného majetku musí finanční úřad ročně provést.

Zaměstnanci finanční správy pak za to byli následně odměňováni.

„Musíme každý rok udělat třeba sedm dražeb, abychom měli čárku,“ říkala v reportáži šéfka vymáhacího oddělení z Valašského Meziříčí Taťána Zmydlená.

O levných nákupech manželky ředitele Sobka více v této reportáži:

Ve stínu daňového pekla, 1. díl (režie: Braňo Pažitka).Video: Seznam Zprávy

„Abychom ty čárky měli“

Každoročně se tak konaly třeba tři čtyři dražby v prodejně nábytku, jejíž majitelka dlouhodobě splácí daňový dluh: úředníci ze Sobkova úřadu vybrali nábytek, který prodá finanční správa za třetinovou cenu v dražbě, a dražeb se následně účastnili rodinní příslušníci úředníků. Včetně manželky ředitele Sobka.

„Nebudu s vámi o tom mluvit,“ byla Sobkova reakce při natáčení reportáže.

Tyto dražby a vydávání likvidačních zajišťovacích příkazů kvůli „čárkám“ ale nebyly jediné problémy, které se v reportážích Seznam Zpráv prokázaly. Naproti těmto krokům se totiž na finančním úřadě ve Valašském Meziříčí u některých firem praktikovaly neoprávněné odpisy jejich daňových dluhů.

Když na to bývalá pracovnice úřadu Silvie Viktorinová upozornila různé nadřízené orgány finanční správy, kontrola z Generálního finančního ředitelství (GFŘ) jí následně v únoru 2018 dala za pravdu.

„Pro dohlídku bylo vybráno 13 spisů daňových dlužníků, z toho u osmi byly zjištěny závažné nedostatky,“ uvádí se v dokumentu ředitelky GFŘ Tatjany Richterové. „V některých případech došlo vlivem nečinnosti k prekluzi nedoplatků,“ říká úřední jazyk dokumentu. Prekluze znamená ztrátu nároku státu vybrat dlužnou daň.

Případ prošetřuje nejvyšší státní zastupitelství

Tři reportáže přinesly i konkrétní případy firem, kde se takto postupovalo.

Přinesly i vyjádření vsetínského státního zástupce Petra Bareše, který se případy z podnětu Silvie Viktorinové loni na jaře zabýval a odložil je s tím, že se žádný trestný čin ani zneužití pravomoci úřední osoby nestaly.

Bareš v reportáži mimo jiné uvedl, že při těchto případech může v regionu, kde se takzvaně všichni znají, platit princip ruka ruku myje, a zároveň uvedl, že nyní by chtěl stíhat Silvii Viktorinovou za křivé obvinění.

Jeho výroky v reportáži přiměly nejvyššího státního zástupce, aby se případem začal zabývat. „Na základě zveřejněné reportáže zapojím vnitřní kontrolní mechanismy v rámci státního zastupitelství,“ uvedl šéf žalobců Pavel Zeman.

Reportáže vyvolaly velkou odezvu i mezi parlamentní opozicí.

„To, co jste odhalili na finančním úřadu ve Valašském Meziříčí, se ve finanční správě skutečně děje už od roku 2014,“ řekl například senátor a daňový poradce Tomáš Goláň (nestraník za SEN 21) a dodal: „Není to žádný exces, něco, co se stalo někde na východě republiky. Stává se to plošně. My máme asi 365 kauz – rozjetých, ukončených a podobně – a na těch jasně vidíme, že tohle pokračuje všude.“

Případem se na mimořádném jednání začátkem července zabýval i rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny, kde šéfka finanční správy Tatjana Richterová řekla, že se k přehmatům z Valašského Meziříčí, které se staly před jejím nástupem do funkce v loňském roce, nechce vracet. „Je jisté, že historii změnit nemohu, a je mi líto lidských osudů, do kterých zajišťovací příkazy zasáhly,“ řekla a přiznala, že finanční správa byla někdy „zbytečně tvrdá“.

Schillerová: Obraťte se na paní ředitelku

Ministryně financí Alena Schillerová, která je spojena i s předchozí „zbytečně tvrdou“ érou, se k žádné odpovědnosti nehlásí: „To se obraťte na paní generální ředitelku.“

Lidé zodpovědní za „zbytečně tvrdé“ postupy a na druhé straně i za selektivní přístup při vymáhání daní ale ve Valašském Meziříčí dosud zůstávali dál ve svých funkcích.

„Ředitel Sobek sám požádal o ukončení služebního poměru,“ řekl nyní mluvčí Finančního úřadu pro Zlínský kraj Karel Skoumal.

A pokud jde o vedoucí vymáhacího oddělení Taťánu Zmydlenou, která v reportáži popisovala likvidační praktiky směrem k různým podnikatelům a zároveň byla zodpovědná za nečinnost v jiných případech? „Nemám informaci, že by končila,“ dodal mluvčí Skoumal.

Případy „daňového pekla“ se budeme dál zabývat. Připravujeme další sérii.

Reklama

Doporučované