Hlavní obsah

Levnými testy do škol jsme si nadělali nepřátele, líčí dodavatel

Foto: Shutterstock.com

Pro školáky stát nakoupil antigenní testy od dvou čínských firem, až praxe ukáže, které jsou lepší a praktičtější. Snímek je ilustrační.

Reklama

Stát má dnes převzít další antigenní testy pro školáky. Dodá je firma podnikatele Martina Ladyra, který je i velkoproducentem respirátorů. Tvrdí, že zakázku na testy se snaží nabourat jistá česká skupina s vazbou na Čínu.

Článek

Ještě dnes by do skladu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) měla dorazit zásilka 1,5 milionu antigenních testů určených pro školáky. Výrobcem je čínská firma Singclean Medical a dodá je pražská firma Masanta.

„Budou toho čtyři kamiony a k tomu ještě jedno nákladní auto Iveco,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy její majitel Martin Ladyr. Dalších 3,5 milionu testů má Masanta dodat do 12. dubna, tak, aby jich bylo dost na plánované otevření škol.

Ladyrova firma se zúčastnila týdenního rychlotendru, v němž nabídla nejnižší cenu 32 korun za jednu testovací sadu.

Je to polovina oproti ceně 65 Kč, za kterou čínské testy Lepu Medical nedávno od firmy Tardigrad International Consulting nakupovalo Hamáčkovo Ministerstvo vnitra (z této zásilky v SSHR pro školáky ještě zbývá 2,6 milionu testů). Tento první nákup je kvůli některým podezřelým okolnostem i předmětem policejního šetření.

Trh nekazíme, ale narovnáváme

Právě výrazný cenový rozdíl oproti druhé „školní“ zakázce vyvolává mnoho otázek. Třeba ohledně kvality. Jde i o to, že stejné testy, jaké státu za 32 korun prodává Masanta, jsou na internetu k mání i za 150 korun a více.

Podnikatel Ladyr uvádí, že i při ceně 32 korun za test jsou ještě schopni dosáhnout zisku, byť minimálního. Místo očekávaných 250 milionů zaplatí správa hmotných rezerv za pět milionů testů 160 milionů korun.

„Tou nízkou cenou jsme si samozřejmě u konkurence nadělali spoustu nepřátel, někdy je to téměř na život a na smrt. Vyčítají nám, že kazíme trh, ale já si myslím, že český trh s antigenními testy naopak narovnáváme. Ty marže jsou tady někdy šílené, v řádu stovek procent,“ říká Martin Ladyr.

Nejasně mluví o jisté české skupině s vazbou na Čínu, která se prý snaží dodávku testů nabourat. Věří, že se tak nestane. „Případně máme i jiné možnosti, jak to řešit,“ uvedl Ladyr. O problémech už informoval také iRozhlas.cz.

Ladyrova firma už deklarovala, že by chtěla přispět k tomu, aby se běžná cena antigenního testu na českém trhu dostala pod 60 korun. Právě tolik na povinné testy ve firmách přispívá i stát.

Otázkou je ale také spolehlivost testů.

„I v Číně jsou určitě kvalitní testy, ale ty se u nás prakticky neprodávají, protože jsou dražší,“ uvedl pro Seznam Zprávy jeden z podnikatelů, který dlouhá léta obchoduje s čínským zdravotnickým materiálem. Testy Singclean, které dodá Masanta, u něj důvěru nevzbuzují a mezi špičku je rozhodně neřadí.

Podnikatel Ladyr si za jejich kvalitou stojí a věří, že v českých školách budou dobře sloužit. Jsou určeny k výtěru z přední části nosu, nosohltanu a případně i z krku. Už jsou pro ně vytvořeny i internetové stránky s videoprezentací.

Kromě toho si podle podnikatele nechala Masanta testy prověřit u nejmenované instituce v Česku. A tato prověrka prý dopadla dobře.

O jakou instituci jde, nicméně říct nechce. „Jelikož se i toto pracoviště potýká s konkurenčním bojem, tak to v tuto chvíli nebudu uvádět, ale v případě potřeby ty materiály poskytneme,“ uvedl majitel firmy Masanta.

Foto: DIAstyl

Podnikatel Martin Ladyr.

Může za to Schillerová

Jeho hlavní byznys dnes přitom nespočívá v prodeji testů, ale ve výrobě respirátorů pod značkou Good Mask.

Dostal se k ní jako mnozí jiní loni po vypuknutí pandemie, kdy byl na trhu žalostný nedostatek ochranných prostředků. Předtím měl Ladyr se zdravotnictvím společné hlavně to, že mnoho let vydával časopis pro diabetiky DIAstyl.

V minulosti ale hlavně vlastnil počítačovou firmu, kterou podle vlastních slov prodal a peníze investoval především do nemovitostí.

Některé prý nakupoval i na konci loňského roku, přičemž oproti předpokladům nakonec ušetřil dost peněz, když byla zrušena daň z nabytí nemovitosti. Právě tyto úspory podle svých slov vložil do nákupu první linky na výrobu respirátorů, kterou si objednal v Číně. A následovaly další.

Ladyr odmítá veškerá podezření, že za ním stojí ještě další, silnější kapitál.

Je to z Česka. Mohu to krví podepsat

Ladyrův Good Mask velmi rychle vyrostl. Dnes se sama firma už označuje za největšího výrobce respirátorů FFP2 v Česku. Podle majitele v tuto chvíli disponuje třiceti výrobními linkami s celkovou kapacitou 30 milionů respirátorů za měsíc.

„Ne všechny naše linky jsou ale nyní v provozu, asi šest nebo sedm jich stojí,“ uvádí. Obrovský převis poptávky, který započal v únoru, se podle něj pomalu uklidňuje.

V podnikatelských kuloárech se občas spekuluje o tom, že Ladyrův Good Mask nevyrábí vše sám (výrobní provoz má v pražských Kunraticích), ale část respirátorů dováží z Číny a v Česku je pouze balí do svých obalů. Podobné klamavé praktiky nejsou u nás výjimečné, nicméně Ladyr vylučuje, že by to byl jejich případ.

„Já mohu krví podepsat, že veškeré výrobky Good Mask byly a jsou do posledního kusu naší vlastní výroby a také z českých filtračních materiálů,“ říká. Dohady prý ale mohly vzniknout na jaře loňského roku, kdy úplně první respirátory vyráběli ještě na raznici s čínským označením KN95. Šlo podle něj jen o dočasnou záležitost.

Zprivatizoval dar?

Na podnikatele Ladyra se štěstí usmálo během pandemie již vícekrát. Nejenže teď získal zakázku od SSHR a vybudoval během pár měsíců velký podnik na respirátory.

Jde i o to, že jeho firmě Good Mask spadly do klína čtyři z pěti výrobních linek, které jako dar pro Česko loni v září na Tchaj-wanu vyjednal šéf Senátu Miloš Vystrčil. Ozývají se tak hlasy, že si Ladyr dar fakticky zprivatizoval.

Vystrčil byl ve firmě Good Mask ve čtvrtek i na návštěvě, spolu s ním i pražský primátor Zdeněk Hřib.

Podnikatel argumentuje, že v celém případu hrál jen pasivní roli. Vyslyšel prý jen žádost o spolupráci jiné pražské firmy InoCure, když se ukázalo, že český stát linky nepřebere a sám tchajwanský dárce z firmy Autoland začal upřednostňovat byznysové řešení.

„My za ty linky teď platíme pronájem a žádnou ekonomickou výhodu z toho fakticky nemáme. Pro mou firmu Good Mask je to naopak ve výsledku nákladnější, než kdybychom si koupili srovnatelné linky v Číně. Chtěli jsme ale pomoci dobré myšlence,“ tvrdí Ladyr.

Reklama

Doporučované