Hlavní obsah

Já stát nestojím ani korunu! Babiš se desítky minut zlobil, zákon ho připraví o Agrofert

Video: Pusťte si, jak se Andrej Babiš zlobil, že poslanci přehlasovali prezidentské veto.

 

Reklama

Poslanci přehlasovali prezidentské veto. Zákon o střetu zájmů bude platit. Nejvíc se dotkne šéfa hnutí ANO, ministra financí a miliardáře Babiše.

Článek

Většina poslanců - přesně 129 - podle očekávání přehlasovala prezidentovo veto novely zákona o střetu zájmů, pro kterou se vžil název Lex Babiš.

Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se podle tohoto zákona bude muset vzdát, alespoň oficiálně, podstatné části svého majetku. Pokud by to neudělal, znamenalo by to, že jeho firma Agrofert se nebude moci ucházet o státní zakázky, což například v lesnictví velmi úspěšně dělá. Babiš se podle novely také bude muset zbavit médií, do jeho koncernu Agrofert patří i akciová společnost Mafra, pod jejíž křídla spadají deníky MF Dnes, Lidové noviny a další periodika.

Na tiskové konferenci po hlasování neskrýval Babiš hněv. Mnohokrát zopakoval, že jde o zákon účelový, který má poškodit jen a právě jeho. Že ho politická konkurence připravuje o jeho celoživotní dílo. Že on sám nestojí stát ani korunu, přesto je stále označován za škůdce.

Pusťte si část Babišova projevu na videu výše.

Osud lex Babiš nemusí být definitivní. Jeho cesta Poslaneckou sněmovnou sice končí, ale Babiš už předem ohlásil, že se novelu pokusí napadnout u Ústavního soudu. Totéž hodlá udělat prezident Miloš Zeman.

Ale ještě předtím, než zákon posoudí ústavní soudci, Babiš novele vyhoví. Do konce ledna, jak zjistily jako první před několika dny Seznam Zprávy, převede Agrofert do nově založeného svěřenského fondu. S tmto instrumentem počítá (od 1. ledna 2014) nový občanský zákoník a umožňuje zejména velmi bohatým lidem svěřit svůj majetek za předem definovaných podmínek do fondu, o který se stará správce.

Podívejte se: Jak přesně se Andrej Babiš zbaví svého majetku.

Zjištění Seznamu: Do svěřenského fondu míří i Hartenberg.

Reklama

Doporučované