Hlavní obsah

„Lex Vrbětice“ je napsaný. Pět obcí může dostat odškodnění 300 milionů

Foto: ČTK

Areál bývalého muničního skladu ve Vrběticích.

Reklama

Náhradu škody kvůli výbuchu vrbětického skladu by podle návrhu Ministerstva vnitra měly dostat obce v okolí i samotní občané.

Článek

Ministerstvo vnitra připravilo zákon, který má odškodnit obce zasažené výbuchem bývalého muničního skladu ve Vrběticích a jejich obyvatele.

Jeho podobu ministerstvo představilo zástupcům obcí tento týden, Seznam Zprávy mají verzi zákona k dispozici.

„Návrh se mi líbil. Velmi oceňuji i přístup a rychlost zpracování,“ řekl Seznam Zprávám Zdeněk Hověžák, starosta Vlachovic sousedících s areálem muničního skladu.

Ministerstvo vnitra zatím odmítá detaily návrhu komentovat. „Toto legislativní řešení je Ministerstvem vnitra skutečně připravováno, nicméně podoba návrhu je závislá na výsledcích legislativního procesu včetně mezirezortního připomínkového řízení,“ uvedla pouze Hana Malá z tiskového odboru ministerstva.

V návrhu zákona, který ministerstvo představilo starostům, stojí, že by měl začít platit ještě v říjnu tohoto roku, tedy krátce před sněmovními volbami.

Samotné znění zákona počítá s pevnou částkou pro pětici obcí, kterých se výbuchy v roce 2014 a následná likvidace škod dotkly nejcitelněji. Haluzice, Lipová, Bohuslavice nad Vláří, Slavičín a Vlachovice by dohromady měly mít nárok zhruba na 309 milionů korun.

Výplata do tří měsíců

Nejvíc – zhruba po 100 milionech – by pak dle znění zákona měly dostat Vlachovice a Slavičín, tedy obce, které s někdejším skladem přímo sousedí a na jejichž katastru se areál nachází.

Návrh zákona pak počítá s tím, že stát obcím peníze vyplatí na speciální účet v České národní bance do tří měsíců od doby, kdy zákon nabude platnost.

Dále pak zákon počítá s odškodněním obyvatel. Pro ty, kteří ve vyjmenovaných obcích žili celou dobu od výbuchu až po ukončení zásahu policie a hasičů, vnitro počítá s částkou zhruba 90 tisíc korun. Konečná suma se bude vypočítávat individuálně s přesností na den „pobytu“.

Zásah integrovaných složek skončil až loni v říjnu, znamená to, že jde o částku za omezení v délce šesti let. Dosud obyvatelé obdrželi jen „bolestné“ za evakuaci – v roce 2015 jim stát přiznal odškodnění ve výši 3 100 korun.

Nárok na osobní odškodnění by dle navrhovaného zákona měli mít ti, kteří v uvedených obcích mají trvalý pobyt. Šestileté období je pak rozčleněno do tří pásem podle toho, co konkrétně se v areálu dělo.

Až 300 korun za den

300 korun za den dostanou ti, kteří měli trvalý pobyt v obcích v době, kdy probíhaly neřízené výbuchy, tedy od října 2014 do prosince téhož roku. Stokoruna za den by měla náležet lidem, kteří zde setrvali i v době, kdy se ze skladu odvážela nevybuchlá munice.

To trvalo zhruba rok, tedy až do Vánoc v roce 2015. Třetí – nejdelší období – počítá s 20 korunami na den a zahrnuje údobí, kdy v areálu probíhaly záchranné a likvidační práce.

Poškození se pak dle návrhu zákona musí přihlásit nejpozději do 31. března 2022, jinak jim nárok zaniká. Stát, respektive Ministerstvo vnitra, jim pak musí vyplatit jednorázové odškodnění do půl roku od podání žádosti.

Reklama

Doporučované