Hlavní obsah

Lež o koronaviru Trumpovi neprošla. Facebook mu smazal příspěvek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Facebook smazal video, ve kterém americký prezident Donald Trump tvrdí, že jsou děti „téměř imunní“ vůči koronaviru. Facebook je dlouhodobě kritizován za mírnou regulaci dezinformací.

Článek

Trumpův příspěvek Facebook smazal z důvodu šíření nepravdivých informací o koronaviru. Sociální síť byla dlouhodobým terčem kritiky. Donald Trump totiž svými příspěvky porušoval pravidla Facebooku o obsahu. Informaci přinesl britský server The Guardian.

Příspěvek obsahoval video, ve kterém ve výstupu na americké televizi Fox News Donald Trump prohlásil, že „děti jsou téměř imunní ke koronaviru“. Vše sice nasvědčuje tomu, že děti mají všeobecně hladší průběh onemocnění, nejsou ale imunní. Některé děti se v průběhu onemocnění potýkají se silnými příznaky. Byly zaznamenány i případy úmrtí.

„Toto video obsahuje falešné informace o skupině lidí, která má být imunní vůči koronaviru. Jde o porušení našich pravidel, která se týkají nebezpečných zavádějících informací, jež se kolem koronaviru šíří,“ řekl mluvčí sociální sítě Facebook.

Stejné video se objevilo i na účtu kampaně prezidenta Trumpa na sociální síti Twitter, Team Trump. Podle Twitteru rovněž porušuje jeho pravidla. Mluvčí sítě uvedl, že bude uživatel moci opět tweetovat, až video smaže.

Donald Trump tuto domněnku opakoval i ve středu na tiskové konferenci.

Odstranění příspěvku je posledním krokem vůči Trumpovu pravidelnému porušování pravidel na sociálních sítích, ta se týkají zejména šíření zavádějících informací, tzv. hate speech (nenávistného narativu), či výhrůžek násilím.

Vykonávání prezidentského úřadu doprovází Trumpovo svérázné vyjadřování právě i na sociálních sítích. Často se vyjadřuje v rasistickém či xenofobním duchu či šíří nepravdy. Již několik let sociální sítě, které sídlí ve Spojených státech, váhají, zda jeho výroky korigovat či je omezovat tvrdšími pravidly.

Kombinace krize z důvodu koronavirové pandemie a nepokojů, které v USA vypukly po úmrtí Afroameričana George Floyda po zákroku amerických policistů, ale sociální sítě přivedla k přísnějším pravidlům. Sítě jako Twitter a Twitch začaly reagovat na Trumpovy příspěvky, ve kterých například vyhrožuje protestujícím či šíří nepravdy ohledně voleb. Na Twitchi měl pak používat nenávistný narativ.

Facebook se podobným krokům nejdříve bránil. Poté, co Trump citoval rasistického policistu ze 60. let, když napsal na své sítě „Tam se rabuje, tam se bude střílet“, se strhla velká vlna kritiky, která označovala tento výrok za podněcování k nenávisti. Twitter příspěvek odstranil.

Facebook prezidentovu svobodu slova neredigoval ani v tomto případě. To vzbudilo rozhořčení v řadách demokratů a aktivistů. Facebook uvedl, že jeho výrok byl pouze varováním a ne výhrůžkou, protože jej vyjádřil státník.

Společnost Facebook již dříve odstranila některé Trumpovy příspěvky. Například ty, ve kterých použil symbol obráceného červeného trojúhelníku, který byl užíván nacisty v koncentračních táborech. V červnu pak například společnost smazala video, ve kterém Trump mluví o neověřené léčbě koronaviru.

Courtney Parellová, tisková mluvčí kampaně Donalda Trumpa, na akci Facebooku zareagovala slovy, že si špatně vykládají Trumpova slova o koronaviru. „Prezident Trump jen říkal fakta. Děti jsou opravdu méně náchylné ke koronaviru,“ uvedla. Domnívá se, že je Silicon Valley zaujaté a pravidla prý fungují jen jedním směrem. „Sociální média nejsou arbitry pravdy.“

Prezident Trump i Republikánská strana totiž často tvrdí, že je některé významné firmy znevýhodňují.

Ve středu, tedy ve stejný den, kdy Facebook odstranil Trumpův příspěvek, publikovala dvacítka právníků otevřený dopis, ve kterém žádají zamezení projevů nenávisti, obtěžování a šíření dezinformací. Republikáni opakovaně tvrdě napadají zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga právě z důvodu mazání příspěvků. Domnívají se, že by na síti měly zůstávat.

Neexistují žádné důkazy o tom, že by firmy či jejich pravidla znevýhodňovaly či naopak favorizovaly jednu z politických stran. Většina platforem se řídí pravidly, která jsou všeobecně proti nenávistnému narativu, podněcování k nenávisti či nebezpečným nepravdám.

Reklama

Doporučované