Hlavní obsah

LGBT komunita jako hrozba pro Polsko. PiS mobilizuje voliče z venkova

Některé polské obce se před evropskými volbami vymezují proti LGBT komunitě.Video: Reuters

 

Reklama

Některé polské obce přijímají usnesení proti „LGBT ideologii“. Vládnoucí PiS si od kampaně slibuje vyšší volební účast na vesnicích.

Článek

Národně konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), která v Polsku vládne od roku 2015, ve své kampani před volbami do Evropského parlamentu varuje před prosazováním práv LGBT komunity, podkopává to podle ní tradiční polské hodnoty. Strana v kampani slibuje obranu proti západnímu liberalismu a podle analytiků tak chce přilákat k urnám voliče z venkovských oblastí, kde bývá volební účast nejnižší. Informuje o tom agentura Reuters.

„Myslím, že Právo a spravedlnost neustále potřebuje nepřítele. Dřív to byli imigranti, nyní je to LGBT komunita. Je to jednoduché, musejí mít nepřítele a strašit jím lidi,“ hodnotí kampaň aktivista za práva LGBT komunity Bartosz Staszewski. Kampaň strany někteří srovnávají s tou, která předcházela volbám v roce 2015, po nichž se strana dostala k moci.

PiS se také vymezuje proti novému programu sexuální výchovy, který vychází z příručky Světové zdravotnické organizace a který má být představen ve školách ve Varšavě, baště opoziční Občanské platformy. Někteří politici z řad PiS program odsoudili s tím, že sexualizuje děti, a vyzvali Poláky, aby volili „jedinou stranu, která zaručuje ochranu polských hodnot“.

Varšavská agentura IBRIS v neděli zveřejnila průzkum, podle kterého volební účast Poláků o víkendu dosáhne přibližně 40 procent. V minulých letech tam do europarlamentu své zástupce volila sotva čtvrtina oprávněných. Nadcházející eurovolby jsou v Polsku zásadní také proto, že předcházejí podzimním parlamentním volbám.

Práva komunity leseb, gayů, bisexuálů a transgender lidí jsou v Polsku ožehavým tématem. V březnu rada města Świdnik na východě země schválila usnesení proti šíření takzvané LGBT ideologie v domácnostech, školách a na pracovištích. K podobným krokům se uchýlily i některé další obce, zejména v konzervativnějších částech země.

„Je dobře, že místní správa schválila toto usnesení a že bude bojovat, aby tady ta ideologie nebyla,“ řekl agentuře Reuters obyvatel města Miroslav Rutkowski. „Lidé by měli žít normální životy, neměli by tu být žádní gayové ani jiné deviace, všechno by mělo být normální,” míní.

Podle aktivisty Staszewského tato usnesení nejsou závazná, ale mají děsivý dopad. Minulý rok Staszewski organizoval pochod za rovnost ve městě Lublin. Účastníky pronásledovaly stovky demonstrantů, policie proti davu použila slzný plyn.

Z průzkumu agentury CBOS v roce 2017 vyplynulo, že podle 24 procent respondentů není normální být homosexuálem a společnost by to neměla tolerovat. V roce 2001 s tvrzením souhlasilo 41 procent dotázaných.

Reklama

Doporučované