Hlavní obsah

Lhaní hygieně se při trasování nevyplácí. Hrozí pokuta 10 tisíc korun

Foto: Shutterstock.com

Hygiena eviduje pd začátku první vlny zhruba 1200 stížností na nedodržování opatření.

Reklama

Pražská hygiena řeší stovky podnětů za nedodržování vládních opatření. Podle šéfky hygieny Zdeňky Jágrové se většina stížností týká nenošení roušek. Pokuty pak padly i v případě, kdy lidé lhali při trasování.

Článek

Pražská hygiena řeší celkem 1200 stížností na nedodržování vládních nařízení nebo mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví.

„Všech 1200 stížností ale řešíme postupně, jsou mezi nimi i stížnosti na exministra Romana Prymulu a Miroslava Kalouska,“ řekla Seznam Zprávám šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. Pokut zatím podle ní nebylo uděleno mnoho, protože posuzování stížností je složité především v tom, že hygiena musí vycházet z toho, jaká opatření v daný moment platila.

„Mezi stížnostmi jsou také předané podněty od policie, která někoho zachytila a daný člověk si odmítl nasadit roušku. Přes padesát procent stížností tak tvoří to, že lidé odmítají nosit roušku,“ doplnila.

Současně probíhá také několik přestupkových řízení, kdy člověk lhal při hygienickém trasování. „Ano, řada lidí poskytla nepravdivé informace o tom, kde se zrovna nacházela. Lidé také uvedli nepravdivé informace, že s nikým nebyli v kontaktu . Následně se ale prokázal opak a i za to byly uděleny pokuty,“ uvedla šéfka pražské hygieny.

Přestupkový zákon hygieně ukládá několik možností, jakou výši pokuty udělit. „Snažíme se tedy vyhodnotit ten skutek v kontextu s mírou ohrožení zdraví ostatních a podle toho udělujeme sankce. Nejvyšší možná pokuta je deset tisíc korun,“ doplnila.

Některé případy se ale mohou dostat i na policii. Pokud člověk při trasování zatají zásadní informace hygieně a na základě toho má na svědomí, že nemocí covid-19 se nakazí další lidé. V tomto případě by šlo o trestný čin šíření nakažlivé nemoci, za což v době nouzového stavu hrozí až osmiletý trest.

Pražská policie v Praze udělá denně tisíc kontrol, které se týkají především toho, zda lidé dodržují zákaz vycházení po deváté hodině večer.

„Dáváme pokuty jenom ve výjimečných případech, většina lidí vládní opatření dodržuje. Co se týká večerního vycházení, tak to lidé také ve většině případů dodržují,“ řekla Seznam Zprávám Eva Kropáčová, mluvčí pražské policie.

Pražská hygiena aktuálně řeší správní řízení za porušení opatření s exministrem Romanem Prymulou kvůli jeho noční schůzce a nově také se šéfem poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Ten si tento týden zašel „na jedno“ do uzavřené hospody na pražských Vinohradech.

Hygiena bude podle Jágrové především řešit, zda Kalousek dodržel veškerá vládní opatření a zda měl na sobě roušku „Dali jsme si limit, že do měsíce prošetříme Prymulu a poté hned Kalouska. Určitě zaslané podněty neodložíme ani neskrečujeme,“ doplnila.

Oběma tak hrozí od hygieny pokuta ve výši deset tisíc korun. Kalouska i Prymulu prošetřuje i magistrát hlavního města.

Reklama

Doporučované