Hlavní obsah

„Lháři, lháři.“ Protesty k summitu G7 upozorňují na klimatickou krizi

Foto: Profimedia.cz

„Vaše vláda neobstála.“

Reklama

Klimatická krize, pandemie a další ožehavá témata. Lídři zemí skupiny G7 jednají v Carbis Bay na jihozápadě Anglie o otázkách světového rozměru. I letos se proti setkání sdružených vyspělých zemí vzedmula vlna protestů.

Článek

Nedaleko Carbis Bay leží St. Ives – taktéž na pobřeží, s podobně malebným duchem anglického přímořského městečka. Právě tam se ve čtvrtek v předvečer summitu skupiny G7 setkali americký prezident Joe Biden a předseda britského kabinetu Boris Johnson. A o den později sem dorazili klimatičtí aktivisté z hnutí Extinction Rebellion (XR).

Za doprovodu britské policie protestovali jeho členové, někteří v kostýmech černých ptáků, na tamní pláži i v ulicích. Jejich protest měl upozornit na důsledky „nesplněných slibů skupiny G7, které už nyní pociťují obyvatelé zemí globálního jihu“. Ať už v podobě ekonomického, či klimatického kolapsu.

„Víme, že světovým lídrům se nedá věřit. Zklamali nás už v Paříži. Jsou součástí rozbitého systému, ale lidstvo rozbité není. Sešli jsme se v Cornwallu, abychom vyjádřili solidaritu komunitám v předních liniích napříč světem. Pro země a lidi, kteří jsou vůči rostoucím teplotám nejzranitelnější, klimatické změny nepředstavují budoucnost, děje se to právě teď,“ uvedl spoluzakladatel XR Gail Bradbrook pro list The Guardian.

Summit skupiny G7 v Cornwallu

Kdo se účastní?

Summit hostí britský premiér Boris Johnson, účastní se americký prezident Joe Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron, italský premiér Mario Draghi, německá kancléřka Angela Merkelová, kanadský premiér Justin Trudeau a japonský premiér Jošihide Suga. Evropskou unii zastupují předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel.

Nad rámec skupiny byli k jednání přizváni i zástupci Austrálie, Jižní Koreje, Jihoafrické republiky a Indie. Přijede tedy australský premiér Scott Morrison a jeho indický protějšek Naréndra Módí, stejně tak prezidenti Cyril Ramaphosa z JAR a Mun Če-in z Jižní Koreje.

Sociopolitické hnutí není jediné, které se rozhodlo vytvořit – nenásilnou cestou – tlak na lídry skupiny G7. Kvůli klimatické krizi vyslala apel směrem ke stáníkům i organizace Greenpeace. Pomocí vizuálních projekcí a hlavně 300 zářících dronů artikulovala několik jednoduchých vzkazů. Například: „Jednejte nyní.“

Na otázku nadprodukce a odpadu reagoval ve svém díle i sochař Joe Rush. Pozornost médií i lidí na sociálních sítích upoutala jeho variace na slavné portréty amerických prezidentů vytesané do skály – Mount Rushmore. Podobizny sedmi lídrů skupiny G7, tedy „Mount Recyclemore“, vytvořil z elektroodpadu, čímž chtěl poukázat na rostoucí riziko, které takový odpad pro Zemi představuje.

Aktivisté oblečení jako známá žlutá postavička Pikachu z japonského seriálu Pokémon zase vyslali vzkaz japonskému premiérovi. „Je čas přestat pálit uhlí.“ A v Cornwallu se sešli i studentští zástupci hnutí FridaysForFuture s heslem „Lháři, lháři, země je v plamenech“. Na vodě se objevily i nafukovací karikatury Bidena s Johnsonem.

+13

Do Cornwallu se sjely kvůli summitu skupiny G7 podle agentury Reuters tisíce policistů z celé Británie. A to nejen kvůli plánovaným protestům, ale i riziku teroristických útoků. Hrozba terorismu je v Británii na třetím stupni, což znamená, že je takový útok pravděpodobný.

Nedaleko Carbis Bay zatím v pátek zadržela policie podezřelou dodávku s autem, v nichž našla dýmové granáty, barvy a megafony. Zatčeno bylo podle BBC sedm lidí, a to buď kvůli podezření, že měli v úmyslu spáchat trestný čin, nebo rozpoutat nepokoje.

Pandemie i Severní Irsko

Ačkoliv klimatická krize představuje letos pro aktivisty evidentně nejpalčivější otázku, nejde o jediné téma s velkou důležitostí. Lídři se v Cornwallu sešli zejména kvůli tomu, aby prodiskutovali další postup při řešení koronavirové pandemie. Nákazy, která ještě zvýraznila socioekonomické rozdíly mezi bohatšími a chudými státy.

Jednání se má z velké části věnovat tomu, jakým způsobem dostat vakcíny proti covidu-19 k obyvatelům chudých zemí. A to i s cílem zabránit vzniku nových, nebezpečnějších variant koronaviru. Lídři se budou věnovat i popandemické obnově ekokomiky a připravované reformě globálního daňového systému.

Ožehavý problém představuje i situace v Severním Irsku a nedodržování severoirského protokolu. A to zejména pro Británii, evropské země a EU. A také Spojené státy, jak dal najevo prezident Biden v minulých dnech.

Před setkáním s Johnsonem ve čtvrtek uložil nejvyšší americké diplomatce v Británii Yael Lempertové, aby britskému kabinetu udělila napomenutí skrze diplomatickou demarši. V případě dlouholetého úzkého spojenectví USA se Spojeným královstvím jde o ojedinělý krok.

V samotném Severním Irsku, konkrétně v Belfastu, vyšli do ulic ve čtvrtek tisíce demonstrantů z tábora loajalistů. Ti jsou nespokojení s hranicí, jež po brexitu vznikla kvůli složitým podmínkám v Irském moři a na které teď kvůli dodržování mírové Velkopáteční dohody dochází ke kontrolám zboží. Severní Irsko tak tímto způsobem oddělila od zbytku Británie. Na rozdíl od nepokojů v dubnu nedošlo na násilnosti, napětí je ovšem jak v regionu, tak na politickém poli silné.

Foto: Profimedia.cz

Čtvrteční protesty v Belfastu proti severoirskému protokolu.

Ještě před summitem G7 francouzský prezident Emmanuel Macron varoval Londýn, že odmítá jakékoliv snahy o znovuvyjednání dohody o brexitu a severoirském protokolu. A že je případně bude vetovat.

„Je tu protokol, pod který spadá i severoirský protokol, a máme také obchodní dohodu. Bolestně jsme o tom diskutovali celé roky a rád bych připomněl, že ta diskuze vznikla na podnět Britů, kteří se rozhodli odejít,“ uvedl Macron podle listu The Times.

Reklama

Doporučované