Hlavní obsah

Přátelství je to tam. Lhářku si Meghan od televizní celebrity líbit nenechala

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Meghan se svým manželem, britským princem Harrym.

Reklama

Po tisících stížnostech na svou adresu opustil pořad Good Morning Britain hvězdný moderátor Piers Morgan. Na jeho kontroverzní výroky podala stížnost i Meghan, manželka britského prince Harryho, které se komentáře přímo týkaly.

Článek

Meghan podala oficiální stížnost na moderátora Pierse Morgana. Připojila se tak ke zhruba 40 tisícům stížností, které dorazily na britský regulační úřad Ofcom poté, co se Morgan strefoval do nedělního rozhovoru, který otřásl britskou monarchií.

Vévodkyně si měla stěžovat kvůli kontroverznímu komentáři, podle kterého jí Morgan „nevěřil ani slovo“, když v otevřeném interview s Oprah Winfreyovou přiznala například k myšlenkám na sebevraždu. V rozhovoru hovořila vévodkyně také o duševních problémech, které jí život v královské rodině způsobil, či o spekulacích nad barvou pleti jejího syna.

Podle novináře Chrise Shipa, který pracuje pro britskou televizi ITV, Meghan nepodala stížnost kvůli osobním útokům, ale kvůli obavám, že by Morganovy výroky mohly být vnímány jako zlehčování vážnosti psychických problémů.

Ze zlehčování duševního zdraví byl Morgan obviněn již v minulosti. Například když prohlásil, že „chlapi by se měli vzmužit místo toho, aby probírali své city“.

Mezi Morganem a vévodkyní Meghan dříve přitom existoval přátelský vztah. Podle Morgana si psali zprávy, tehdy slavná herečka mu údajně posílala s předstihem nové epizody seriálu, který natáčela, a když potom byla v Londýně, šla s ním (a nejspíš dalšími lidmi) na drink. Tam podle Morgana poznala prince Harryho a moderátorovi se údajně už nikdy neozvala. A on o ní později řekl, že ho využila, aby vystoupala výš na společenském žebříčku.

ITV v úterý oznámila, že Morgan končí po diskuzi s vedením televize v pořadu Good Morning Britain. Dnes už bývalý moderátor patří k dlouhodobým kritikům vévodkyně. Po třaskavém interview na ní nenechal nit suchou a jen o den později dokonce odešel z živého vysílání. Morgan, který se s Meghan v minulosti přátelil, pokračoval v komentářích na adresu vévodkyně i na svém Twitteru.

„Můžeme potvrdit přijetí standardní stížnosti jménem vévodkyně ze Sussexu,“ uvedl v pátek mluvčí Ofcomu pro agenturu Reuters. Úřad již dříve oznámil, že incident vyšetří.

Princ Harry a Meghan válčí s britským bulvárem dlouhodobě. Jen v nedělním rozhovoru ho obvinili z bigoterie či rasismu. Britská Society of editors, která sdružuje na 400 médií, to ale odmítla.

„Britská média nejsou bigotní a po útoku vévody a vévodkyně ze Sussexu na tisk se nenechají odradit od své role a budou dál pohánět k odpovědnosti bohaté a mocné,“ napsala společnost v prohlášení. Později ale zmírnila svůj tón a doplnila, že první prohlášení neodráželo to, „co všichni vědí“. Tedy, že média před sebou mají hodně práce na tom, aby byly rozmanitější a inkluzivnější. „Zamýšlíme se nad reakcí, kterou naše prohlášení vyvolalo, a pracujeme na tom, abychom byli součástí řešení.“

Proti tvrzení Society of editors, že ostrovní média nejsou rasistická, se totiž rychle ohradil britský list The Guardian. „Každá instituce ve Spojeném království v současné době zkoumá svůj vlastní postoj k otázkám rasy a zacházení s lidmi s barevnou pletí. Jak jsem již řekla, média musí učinit totéž. Musí být mnohem reprezentativnější a více si vědomá svého jednání,“ dodala šéfredaktorka deníku Katharine Vinerová.

Britská média mají sklony k rasismu i podle sloupkaře britských Timesů Sathnama Sanghery, šéfredaktorky britského HuffPostu Jess Brammarové či Anne Alexanderové, politické producentky z pořadu Good Morning Britain. Ti všichni tvrzení „Sussexových“ podpořili.

Reklama

Doporučované