Hlavní obsah

Libanonci nevidí Hizballáh jako teroristy. Mnozí mu jsou vděční, říká naše žena v Bejrútu

Výzva Jiřího Hoška s českou velvyslankyní v Libanonu Michaelou Froňkovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pod povrchem bublají vášně a nedorozumění. Snaha o zachování křesťanského prvku a touha zabránit další občanské válce ale drží libanonské náboženské skupiny pohromadě. Velvyslankyně v Bejrútu Michaela Froňková Seznamu vysvětlila i to, proč je hnutí Hizballáh součástí libanonské společnosti a proč na něj místní nehledí jako na teroristickou organizaci.

Článek

Spojené státy a nejnověji Velká Británie přestaly dělat rozdíl mezi politickou složkou Hizballáhu, která má své zástupce v libanonském parlamentu i tamní vládě, a jeho nechvalně proslulou ozbrojenou složkou. Evropská unie podle Michaely Froňkové obě křídla stále rozlišuje. „Kdyby to nedělala, bylo by obtížné mít vůbec nějaké styky s Libanonem,” poznamenává zkušená ambasadorka.

Vnímání Hizballáhu v Evropě a v samotném Libanonu se diametrálně liší. „Řada Libanonců, včetně křesťanů a sunnitů, vám řekne, že díky Hizballáhu se syrský konflikt nepřelil do Libanonu. Řada křesťanů na jihu vám pak řekne, že díky Hizballáhu mohli zase rozjet svůj byznys a začít opravovat své domy.” I velvyslankyně Froňková se už setkala s představitelem Hizballáhu, a to s jeho zahraničně-politickým poradcem. „Je to úplně normální. Všechny země EU udržují styky s politickou částí šíitského hnutí,” uvedla ve Výzvě Seznamu česká velvyslankyně.

Ta potvrdila, že přítomnost až 1,5 milionu syrských uprchlíků v zemi, která má jen 4,5 milionu obyvatel, působí v současné době v Libanonu značné napětí. Odpor vůči Syřanům se stal agendou, kterou prý uchopily všechny hlavní politické směry. „Na počátku syrského konfliktu vraceli Libanonci uprchlíkům tu službu, co jim Syřané dávali během občanské války. Teď je ale země vyčerpaná,” všimla si Froňková. „Je tam cítit obava, co se stane, když tam Syřané zůstanou.”

Velvyslanectví v Bejrútu je místem, kde syrští občané podávají žádosti o víza do ČR. Úspěšnost žadatelů činí aktuálně 18 procent. „Jsou to lidé, kteří jsou prověření v tom smyslu, že jejich zájmem není zůstat v České republice nebo schengenském prostoru. Nehrozí, že by víza dostal třeba prominent syrského režimu,” říká rezolutně velvyslankyně Froňková. Server HlídacíPes.org přitom v minulosti přinesl informaci, že na ambasádě v Damašku někteří pohlaváři Asadova režimu povolení k cestě do Česka dostali.

Reklama

Doporučované