Hlavní obsah

Libanonem zmítají protivládní protesty, už si vyžádaly 400 zraněných

Foto: Profimedia.cz

Protivládní protesty v Bejrútu.

Reklama

aktualizováno •

Poklidné protivládní protesty, které Libanonci zahájili v říjnu, přerostly v potyčky demonstrantů s policií, vodními děly a slzným plynem. Při sobotním střetu v Bejrútu utrpělo zranění téměř 400 lidí. Podle agentury AFP byla sobota nejnásilnějším dnem od začátku protestů.

Článek

Podle agentury AP protestující házeli po policistech kameny, květináče, větve a dopravní značky, když se pokoušeli prolomit bezpečnostní bariéry kolem střežených vládních budov. Bezpečnostní složky uvedly, že vodní děla a slzný plyn použily kvůli „přímé a násilné“ konfrontaci poblíž parlamentu.

„Ti, kdo se uchýlili k výtržnostem, budou stíháni, zatčeni a pohnáni ke spravedlnosti,“ uvedla na Twitteru policie. Pokojné demonstranty policisté žádali, aby se kvůli vlastní bezpečnosti drželi dál od míst, kde se odehrávaly střety.

Prezident Michel Aún vyzval bezpečnostní složky, aby obnovily v metropoli klid, a ministr vnitra odsoudil demonstranty za to, že na policii zaútočili. Libanonská prokuratura dnes nařídila propustit 34 lidí zadržených během sobotních protestů, informovala státní tisková agentura. Propuštěni budou podle prokuratury všichni kromě těch, kteří jsou vyšetřováni i v souvislosti s jinými případy. Kolik osob zůstalo ve vazbě, nebylo jasné, poznamenala agentura AP.

Země v ekonomické krizi

Převážně nenásilné demonstrace se v Libanonu odehrávají od loňského října, kdy lidé vyšli do ulic na protest proti vládnoucí elitě, která přivedla zemi do nejhorší ekonomické krize za poslední desítky let.

Koncem prosince se situace zklidnila po jmenování nového premiéra Hasana Dijába, tento týden ale lidé kvůli hospodářské krizi znovu demonstrovali nejen v Bejrútu, ale také v dalších městech. Aktivisté požadují, aby politické strany, které jsou teď u moci, okamžitě jmenovaly vládu odborníků.

+4

Policejní zásah odsoudila nevládní organizace Human Rights Watch (HRW), která ho označila za brutální.

„Neexistuje žádné ospravedlnění pro brutální použití síly, kterou libanonská pořádková policie uplatnila proti pokojným demonstrantům v centru Bejrútu,“ uvedl Michael Page z HRW. Policisté podle něj ukázali, že naprosto ignorují dodržování lidských práv, když „stříleli nádobky se slzným plynem na hlavy protestujících, pálili gumovými projektily do jejich očí a napadali i lidi v nemocnicích a v mešitě“.

Agentura Reuters rovněž napsala, že stanový tábor demonstrantů zachvátil požár, zatím se ale neví, co ho způsobilo. Policie odmítla tvrzení, že stany úmyslně podpálili její příslušníci.

Jedna z protestujících agentuře AFP řekla, že se demonstrací účastní kvůli tomu, že politici ignorují jejich požadavky. „Jsem tady, protože po více než 90 dnech v ulicích se stále nedokážou dohodnout na složení vlády… Dělají, jako by vůbec neviděli naše hnutí,“ řekla.

Libanon čelí hluboké politické krizi, která citelně zhoršila i hospodářskou situaci. Měna ztratila 40 procent hodnoty a země se potýká i se státním dluhem, jenž dosahuje až 150 procent hrubého domácího produktu (HDP). Polovině obyvatel hrozí podle Světové banky chudoba.

Bývalý premiér Saad Harírí v neděli vyzval libanonské politiky, aby urychleně vytvořili nový kabinet a nalezli řešení současné ekonomické krize v zemi. Podle Harírího je třeba „utišit současnou bouři“.

„Přestaňte ztrácet čas, vytvořte vládu, otevřete dveře politickým a ekonomickým řešením,“ napsal na Twitteru Saad Harírí, který na svou funkci rezignoval loni na konci října.

Reklama

Související témata:

Doporučované