Hlavní obsah

Libanonská krize: Premiér v demisi Harírí je ve Francii. Odmítl, že by byl vězněm Rijádu

Libanonský premiér Harírí opustil Saúdskou Arábii a odletěl do FrancieVideo: AP

 

Reklama

Právě ze Saúdské Arábie oznámil Saad Harírí před 14 dny nečekaně svou rezignaci, která zatím ještě nebyla přijata.

Článek

Libanonský premiér Saad Harírí v sobotu přiletěl ze Saúdské Arábie do Francie, kde se sešel s tamním prezidentem Emmanuelem Macronem. Cílem jejich setkání bylo podle agentury AFP nalézt řešení politické krize, kterou vyvolala Harírího nedávná rezignace.

Harírí přistál v sedm hodin ráno na letišti Le Bourget u Paříže, informovala libanonská televize Future TV. Na záběrech je vidět Harírího manželku, neobjevuje se však na nich žádné z jejich tří dětí. Nefigurují ani na záběrech jiných společností.

Právě ze Saúdské Arábie oznámil Harírí před 14 dny nečekaně svou rezignaci, která zatím ještě nebyla přijata. V pátek odmítl spekulace, že by byl v této zemi zadržován proti své vůli a na svém twitterovém účtu podle agentury AP uvedl jako důvod svého pobytu v Rijádu konzultace o budoucnosti Libanonu a jeho vztazích s arabskými sousedy.

Harírí, jenž je dlouhodobým spojencem Saúdské Arábie a má také saúdskoarabské občanství, rezignaci zdůvodnil obavami o svůj život a kritizoval rostoucí vliv Íránu a Hizballáhu v Libanonu.

V Libanonu podle něj panuje stejná atmosféra jako v roce 2005 před atentátem na jeho otce a někdejšího premiéra Rafíka Harírího, který byl zavražděn v Bejrútu.

Reklama

Doporučované