Hlavní obsah

Liberec chce bývalou slévárnu Linser přeměnit na kulturně kreativní centrum

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Liberec chce přeměnit bývalou slévárnu Linser v dolním centru na kulturně kreativní centrum.

Článek

První akce by se v třípatrové budově na rohu Resslovy ulice měly konat už letos na podzim. Novinářům to dnes řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj - SLK).

„Naším záměrem je, aby bývalá slévárna Linser byla první majákem kreativní městské čtvrti a plnila v prvé řadě funkci kulturní a vzdělávací,“ uvedl primátor. V kreativní čtvrt chce radnice přeměnit lokalitu takzvaného Papírového náměstí a využít ji při kandidatuře na Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Zatím jde ale jen o vize a teprve se připravuje urbanistická studie na revitalizaci tohoto území, které je jednou z nejstarších částí města. Dlouhodobě ale patří mezi zanedbaná místa v centru, i když v posledních letech se zde některé domy opravily.

Náměstek primátora Ivan Langr (SLK) uvedl, že bývalá slévárna by mohla sloužit jako kulturní inkubátor, podobně jako má kraj podnikatelský Lipo.Ink. „To znamená, aby tam byla zastoupena zejména různá kulturně kreativní odvětí, různé coworkové záležitosti a podobně. Univerzita, respektive fakulta umění a architektury by tam chtěla mít svůj výstavní prostor. Tak si myslíme, že v nové čtvrti, kterou město kolem Papírového náměstí začne budovat, to bude velmi zajímavý bod, centrum, tohoto kulturního dění,“ dodal Langr.

Vizí města je, že by v parteru budovy mohl být prostor pro kavárnu či obchod předmětů vzniklých v ateliérech, které by byly společně s dílnami pro kreativce v prvním a druhém patře. Vzniknout by tam mohla i galerie. Podle městského architekta Jiřího Janďourka zájem o využití budovy už nyní projevilo studio _STROY nebo Člověk v tísni s projektem, do něhož je zapojená umělkyně Toy Box. „Přilehlý městský park by mohl sloužit pro veřejné a kulturní vzdělávací akce, než bude území zastavěno,“ dodal architekt.

V přízemí omšelé budovy, do níž i zatéká, je nyní nástrojárna, jinak je prázdná. Město se podle Zámečníka pokusí na její rekonstrukci získat evropskou dotaci. Odhaduje, že budou potřeba desítky milionů korun. Budova je posledním zbytkem továrního komplexu založeného v roce 1858 Christianem Linserem. Podnik se nejprve orientoval na zařízení pro textilní průmysl, pivovary či hasičské sbory a později na motorismus. „Tady vznikly první čtyřtaktní motory na území tehdejšího Rakousko-Uherska a spolupráce Linsera a Liebiega (továrník a další průkopník motorismu) vedla ke zrození Reichenberger Automobil Fabrik. Takže tady se skutečně díváme na budovu, která byla svědkem těch nejlepších průmyslových kořenů, které ve městě Liberci máme, čili je to významné kulturní dědictví pro nás,“ uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (SLK). Město i proto zvažuje, že dá podnět k zařazení budovy mezi památky.

Reklama

Doporučované