Hlavní obsah

Liberec chce úpravy sídliště Ruprechtice zahájit za rok

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberec chce v příštím roce zahájit úpravy části sídliště Ruprechtice, cílem je především zlepšit parkování. Jde o oblast ohraničenou ulicemi Konopná, Třešňová a Rychtářská s více než 770 byty.

Článek

Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) budou práce na úpravách sídliště Ruprechtice rozděleny do pěti etap. Město bude na práce zkoušet získat od státu dotace, na první etapu už v příštím roce.

„Na první budeme žádat dotaci zhruba 4,5 milionu korun, stejnou částku zaplatí i město ze svého rozpočtu,“ uvedl Zámečník. Jako první by podle něj měla přijít na řadu dolní část Rychtářské ulice. „Kde by mělo vzniknout a být legalizováno několik desítek parkovacích míst a dalších několik desítek (parkovacích míst) by mělo být zlepšeno, zkultivováno,“ uvedl primátor. V projektu se počítá s tím, že nepropustné povrchy parkovacích ploch budou nahrazeny zasakovací dlažbou.

Panelové domy v této části Liberce byly postaveny v 70. a 80. letech minulého století. V době výstavby však nikdo nepočítal s tím, že každá domácnost bude mít jednou auto a některé i dvě. Kolem domů je dost zeleně, ale nedostatek prostoru k parkování, auta tak často stojí i na trávě. Revitalizaci chystá radnice od roku 2013, za dlouhou přípravu ale čelí kritice od místních obyvatel.

S předchozím projektem však radnice při žádosti o dotaci ze Státního fondu rozvoje bydlení neuspěla, neboť neřešil území jako celek. Aktualizovanou studii, jež by to měla splňovat, nedávno dokončila Kancelář architektury města. Zlepšit podmínky by se tak měly nejen pro parkování, ale i pro pěší a nové povrchy získají silnice a chodníky. Kultivovat se budou také veřejná prostranství, modernizovat veřejná osvětlení i opravovat sportoviště a hřiště pro děti. Přibýt by mělo i několik odpočinkových zón.

V minulých letech se stotisícový Liberec zaměřil hlavně na úpravy svého největšího sídliště Rochlice, kde žije kolem 10 tisíc obyvatel. Nákladná regenerace sídliště s 3400 byty stála stamiliony korun. Podstatnou měrou na ni přispěly evropské fondy. Rekonstrukce za téměř čtvrt miliardy korun se dočkala tamní škola i přilehlá hřiště, postupně byly upraveny parky, ulice i dětská hřiště, přibyla parkovací místa.

Reklama

Doporučované