Hlavní obsah

Liberec chce získané pozemky v centru města upravit do léta

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberec chce získané pozemky v dolním centru města, v lokalitě známé jako Papírové náměstí, upravit do léta. Dočasně na nich vytvoří 40 parkovacích míst.

Článek

Pozemky získalo město směnou s libereckou stavební firmou Syner Group. Radnice získala bezmála 7000 metrů čtverečních v dolním centru výměnou za téměř 24 500 metrů na okraji města v Kunraticích. K tomu doplatila ještě 2,3 milionu korun. Opozice obchod kritizovala jako nevýhodný pro město. Vedení radnice ale lokalitu v dolním centru města považuje za strategickou a jednání o směně samo iniciovalo.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) se dokončením převodu pozemků městu otevírá příležitost, jak začít plnit slib, že se řadu let zanedbávané území stane opět důstojnou a oblíbenou částí dolního centra Liberce. „Prioritou pro nás i nadále zůstává, že se tam postaví zhruba 140 nových bytů. Získání těchto pozemků do vlastnictví města proto považuji za velmi důležitý krok. V první fázi je pracovníci Technických služeb města Liberec nejprve postupně zrekultivují. Místo vyčistí, odstraní nálety, upraví zeleň. Nejpozději do léta tam zároveň vytvoří přibližně 40 nových zpevněných parkovacích míst,“ uvedl Zámečník.

Toto parkoviště by tam ale mělo být jen dočasně, než bude jasné, jak celá lokalita bude v budoucnu vypadat. „Než se tak stane, chce město začít intenzivně komunikovat a spolupracovat i s vlastníky pozemků a nemovitostí v sousedství. A také s veřejností,“ dodala mluvčí radnice Jana Kodymová.

Pozemky v této lokalitě má asi 20 vlastníků, mezi nimi bylo město i dříve. Díky pozemkům získaným směnou je nyní radnice se zhruba 10.000 metry čtverečními největším vlastníkem v této oblasti. Okolí Papírového náměstí je jednou z nejstarších částí města. Dlouhodobě ale patří mezi zanedbaná místa v centru, i když v posledních letech se zde některé domy opravily. „Jedná se o jednu z nejcennějších lokalit v samém srdci Liberce,“ uvedl již dříve vedoucí městské kanceláře architektury Jiří Janďourek. Podle něj žádnou takovou podobnou čtvrť stotisícové město nemá.

Reklama

Doporučované