Hlavní obsah

Liberec dostal tři nabídky na rekonstrukci Uranu a dvě na výstavbu 49 bytů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec dostal tři nabídky na opravu úřednické budovy Uranu a dvě na výstavbu 49 bytů v ulici Na Žižkově. Vítěz zatím vybrán nebyl, město nabídky vyhodnocuje.

Článek

Jde o dvě aktuálně největší chystané investice pátého největšího města v zemi. Podle došlých nabídek se zřejmě nenaplní obavy vedení radnice, že kvůli rostoucím cenám ve stavebnictví zaplatí za práce výrazně více, než projektanti spočítali.

U výstavby čtyř spojených čtyřpodlažních domů radnice očekávala cenu 122,5 milionu korun bez daně. Jedna z nabídek je těsně pod 122 miliony a druhá téměř za 150 milionů. Domy se 49 byty budou na místě bývalé základní školy v ulici Na Žižkově v Rochlici. Určené budou pro sociální bydlení a město chce většinu nákladů zaplatit z evropské dotace. Domy by chtělo mít město postavené do dvou let.

Náklady na částečnou rekonstrukci úřednické budovy Uranu radnice spočítala na 84 milionů bez daně. Pod tuto cenu dostala jednu nabídku za 78,75 milionu. Další uchazeč v soutěži je ochoten opravu provést za 84,4 milionu a třetí za 90,23 milionu. Sedmipodlažní kancelářská budova v sousedství autobusového nádraží potřebuje obnovit hlavně fasádu, která je svému okolí nebezpečná. Kolem Uranu je ochranné lešení, aby nic nespadlo na chodník, který vede k vlakovému nádraží. Nová fasáda bude z pozinkovaného plechu, nahradí boletické panely. V rámci rekonstrukce se bude dělat i vzduchotechnika, elektroinstalace či ústřední topení. Práce jsou naplánované na osm měsíců.

Reklama

Související témata:

Doporučované