Hlavní obsah

Liberec hledá firmu na odtahy vozů, po městě je 120 autovraků

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberec hledá firmu na odtahy vozidel včetně vraků. Po krajském městě je zhruba 120 autovraků, za předchozí dva roky se podařilo zlikvidovat jen dva.

Článek

Díky změně legislativy je podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) jednodušší dlouhodobě odstavená auta odstranit. „Novelizace, která prošla letos zjara Sněmovnou, říká, že i auto, které nemá třeba zaplacené povinné ručení nebo nemá platnou technickou, už je považováno za nezpůsobilé. A už se dostane do soukolí, které na konci vede k tomu, že i toto auto může být odstraněno z komunikace,“ uvedl Šolc. Odtažený autovrak bude podle něj tři měsíce na odstavné ploše, aby měl jeho vlastník možnost se přihlásit. „Pokud se nepřihlásí, auto bude prodáno v dražbě, popřípadě ekologicky zlikvidováno,“ dodal náměstek.

Nového provozovatele na odtahy město hledá, neboť současný vypověděl v létě smlouvu. „Protože dané podmínky se mu ekonomicky nevyplácely,“ řekl Šolc. Předpokládá, že nová firma by mohla začít fungovat od září. Získá smlouvu od města na pět let, náklady za celou dobu jejího trvání radnice odhaduje na 1,5 milionu korun. „Nemělo by to být (finančně) tak hrozné, daleko větší efekt pro město je to, že se dokážeme snad už efektivně zbavovat různých nezpůsobilých aut, kterých je po městě celá řada,“ uvedl Šolc. V podmínkách soutěže je, aby odtahová firma měla k dispozici odstavnou plochu pro zhruba 100 aut v dosahu městské hromadné dopravy.

Odtahová služba bude podle Šolce k ruce i městské a státní policii. „Když se v Liberci najde nějaké auto, které buď brání provozu nebo hrubým způsobem porušuje dopravní předpisy, jako že třeba stojí na invalidech a nemá oprávnění, nebo stojí na přechodu pro chodce,“ uvedl náměstek. V roce 2018 bylo v Liberci odtaženo 42 vozidel, která tvořila překážku silničního provozu. Loni to bylo 80 aut a letos zatím 20.

Reklama

Doporučované