Hlavní obsah

Liberec má ode dneška novou seniorskou ombudsmanku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Seniorskou ombudsmankou je od pondělí Anna Vereščáková. S její předchůdkyní Lenkou Tarabovou město po dvou letech ukončilo spolupráci kvůli zneuctění židovské symboliky. Kvůli ní začal platit etický kodex.

Článek

„Vychází to z té nepříjemné zkušenosti, kterou jsme museli před měsícem absolvovat,“ řekl dnes novinářům Michael Dufek, ředitel městské příspěvkové organizace Komunitní středisko Kontakt Liberec. Přes Kontakt je služba seniorské ombudsmanky v Liberci zajišťována. Důvodem k ukončení spolupráce s Tarabovou bylo to, že si při protestech proti vládním koronavirovým opatřením a očkování na oblečení připnula žlutou šesticípou hvězdu s nápisem Neočkovaný. Podle etického kodexu se musí ombudsmanka vyvarovat i nevhodného a nedůstojného vystupování a ve svém osobním a pracovním životě zdržet všeho, co by mohlo narušit důvěru v její nezávislost nebo nestrannost.

Vereščáková v minulosti pracovala na liberecké radnici a řídila také příspěvkovou organizaci města Dětské centrum Sluníčko. Od loňského roku je členkou Rady seniorů České republiky. „Věřím, že byť zatím krátké zkušenosti, které jsem v dané oblasti doposud mohla pochytit, tak i pro pozici seniorské ombudsmanky určitě zúročím,“ uvedla Vereščáková.

Funkci ombudsmana zřídil Kontakt v dubnu 2019. Jde o bezplatnou službu, která má pomoci seniorům a invalidním důchodcům v situacích, kdy si nevědí rady. „Neklademe si za cíl suplovat odborné sociální poradenství ani činnost odpovědných institucí, ale snažíme se podat seniorům pomocnou ruku v oblastech, ve kterých to potřebují. A myslíme si, že v dnešní turbulentní době bude této pomoci více než třeba kvůli rostoucímu osamění, dluhům, bydlení i šmejdům všeho druhu,“ uvedl Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj), náměstek primátora zodpovědný za sociální oblast.

V roce 2019 pomohla ombudsmanka v 68 případech. „Byla to otázka hlavně bydlení, sociální oblasti, objevila se další témata jako ochrana spotřebitele, bezpečnost, dluhová problematika, mezilidské vztahy, problémy s úřady,“ uvedl Dufek. Loňský rok podle něj notně ovlivnila koronavirová pandemie a senioři využili ombudsmanku jen ve 27 případech. Problémy byly obdobné jako o rok dříve. Zájemci o pomoc ombudsmanky v Liberci se musí objednat dopředu, a to buď po vyplnění formuláře na webu Kontaktu nebo tiskopisu, který je k dispozici v Centrálním klubu seniorů v budově Nového magistrátu i historické radnice.

Reklama

Doporučované