Hlavní obsah

Liberec na sociální byty přestaví třetí dům, možná bude poslední

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město přestaví na sociální byty zchátralý dům v centru, jde o třetí v evropském dotačním projektu. Práce za 16,2 milionu korun v Proboštské ulici začnou v září a skončit by měly do poloviny příštího roku.

Článek

Radnice původně plánovala, že takto přestaví šest starých městských domů. Náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová (ANO) ale uvedla, že tento bude možná poslední. Mezi hlavní důvody, proč další domy neopravovat, patří vysoké náklady, který město i přes evropské dotace s opravami má. „V radě (města) tyto projekty pouštíme opravdu s těžkým vědomím toho, že cena za metr čtvereční je poměrně vysoká,“ uvedla náměstkyně. U již opraveného domu v Žitavské ulici se cena za jeden byt blížila k 1,7 milionu korun. U domu v Orlí, jehož rekonstrukce začala letos na jaře, jde dokonce o 3,2 milionu na byt. V Proboštské to zatím vychází na 1,6 milionu. „Je to určitě bohulibá činnost. Je otázka, jestli je město v takové kondici, aby si mohlo dovolit takto velkoryse postupovat. Uvidíme, zatím je tato věc otevřená,“ řekla náměstkyně. K rekonstrukci domu v Proboštské ulici nedaleko ZŠ Barvířská se radnice rozhodla i kvůli tomu, že je v území se středním povodňovým ohrožením. Podle náměstkyně je tím pozemek téměř neprodejný a v případě demolice domu na něm nelze postavit nový. „Vzhledem k tomu, v jakém stavu se dům nachází, není vhodné nechat jej dále chátrat a toto strategické místo v centru města nevyužít k navýšení počtu sociálních bytů,“ dodala.

Náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj) doufá, že se podaří opravit ještě alespoň zchátralý dům v ulici Dr. M. Horákové, který je prázdný od roku 2017. „Je na poměrně exponovaném místě, a ta kombinace jeho příšerného stavu a místa, kde se pohybuje mnoho lidí, myslím si, dává docela jasný, aspoň pro mě, závazek, že bychom měli ten dům nějakým způsobem zrekonstruovat nebo s ním udělat něco jiného, než ho nechat v tom stavu, v jakém je,“ uvedl Langr.

Liberec v rámci evropského projektu plánoval, že v šesti domech vznikne 57 sociálních bytů. Zatím jich je k dispozici 11 od začátku letošního roku v domě v Žitavské ulici. V opravovaném domě v Orlí ulici bude 12 bytů a v domě v Proboštské dalších deset. Radnice měla v plánu rekonstruovat ještě po jednom domě v ulicích Dr. M. Horákové, Dvorská a Jablonecká. Opravě domu v Jablonecké ale brání i to, že tam nadále bydlí jedna nájemnice. „My nejsme schopni legálním způsobem se dohodnout na vystěhování. A dům nelze rekonstruovat za přítomnosti nájemníků,“ uvedl Langr.

Reklama

Doporučované