Hlavní obsah

Liberec od ledna částečně obnoví noční spoje MHD. Zrušil je loni kvůli covidu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec od ledna příštího roku částečně obnoví noční spoje MHD. Zajišťovat je budou dvě okružní autobusové linky 93 a 94, z terminálu MHD vyjedou každý den v 0:20.

Článek

Město noční spoje zrušilo loni v březnu v souvislosti s opatřeními proti šíření koronavirové pandemie a i po uvolnění restrikcí je až dosud odmítalo obnovit kvůli vysokým nákladům. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) je schválená varianta ekonomicky únosná a přijatelná. Opoziční zastupitel Jindřich Felcman (Změna pro Liberec) míní, že pro cestující moc atraktivní není.

„Přijde mi to jako alibi, aby mohli říci, že noční spoje jsou, ale vzhledem k té podobě se asi nedá úplně očekávat, že budou fungovat dobře. Protože na ty vzdálenější místa se pojede tak dlouho, že to nebude pro lidi atraktivní,“ řekl Felcman ČTK.

Noční spoje budou vyjíždět z terminálu MHD ve Fügnerově ulici na dvě trasy. „Nejdřív pojedou do hustších zástaveb a pak do těch řidších,“ řekl primátor. Trasa jedné linky povede přes sídliště Dobiášova, Broumovská, kolem Králova Háje a sídliště Kunratická do Harcova a odtud přes Lidové sady k bazénu. Dál bude pokračovat autobus k sídlištím v Ruprechticích a Pavlovicích a přes Rúžodol se vrátí zpět do centra. Autobus na druhé lince pojede kolem Textilany do Vratislavic nad Nisou a odtud do Rochlice, Vesce, Doubí a Hanychova. Zpět do centra se vrátí přes Janův Důl a sídliště Františkov.

Ročně to město bude stát milion korun. To je zhruba třetina toho, co město platilo za noční spoje před jejich zrušením. „Nevracíme se ke spojům před covidem, které by v současné době na základě naší interní analýzy o počtu cestujících byly silně neekonomické,“ řekl Zámečník. Poslední spoje nyní z terminálu MHD ve stotisícovém Liberci vyjíždějí ve 23:10, což opozice kritizuje dlouhodobě. Její zástupci míní, že je to proti podpoře kultury. Navíc MHD nemohou využívat ani cestující nočních meziměstských linek, například poslední autobusy z Prahy přijíždějí do Liberce 15 až 20 minut po půlnoci. Podle primátora budou sledovat, jaký je zájem o nové noční linky v MHD. „Po nějaké době, zhruba za půl roku, pak vyhodnotíme, jak jsou oba spoje efektivní,“ dodal.

Reklama

Doporučované