Hlavní obsah

Liberec plánuje, že v rámci participativního rozpočtu rozdělí opět 5 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec podruhé umožní lidem, aby sami rozhodli o využití části rozpočtu města. V rámci participativního rozpočtu radnice zřejmě opět rozdělí jako napoprvé pět milionů korun, podmínky budou schvalovat zastupitelé na konci října.

Článek

Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) ale město pravděpodobně i tentokrát vypíše dvě kategorie. „To znamená pro velké projekty do jednoho milionu korun a pro malé projekty do 150 tisíc,“ řekl.

Zámečník předpokládá, že lidé budou moci své tipy na využití peněz z participativního rozpočtu poslat ještě letos. A po jejich vyhodnocení a dopracování chce radnice spustit hlasování v květnu příštího roku. Při prvním ročníku mohli lidé své návrhy posílat v listopadu 2019 a hlasovat o nich od začátku června do začátku srpna. Z 29 projektů tehdy nejvíce hlasů získalo vytvoření volnočasového a sportovního zázemí na Lesním koupališti. Postupně se ho snaží vylepšovat spolek, který má koupaliště od města v pronájmu. Z participativního rozpočtu spolek získal 890 tisíc korun.

Z velkých projektů se podle primátora povedlo také revitalizovat park na náměstí Českých bratří a opravit stometrový úsek mezinárodní cyklostezky Odra/Nisa v Machníně, který byl za špatného počasí téměř nesjízdný, plný kaluží a bláta. Naopak zatím město neprovedlo úpravy zanedbaného prostoru mezi základní školou a bývalým nákupním centrem Korint na sídlišti Broumovská zhruba za milion korun. Důvodem je chystaná přestavba Korintu na byty, kdy vlastník objektu plánuje také úpravy okolí. „Chce tam rekultivovat, tak jsme tento projekt pozdrželi, peníze ale máme,“ dodal Zámečník.

Z malých projektů jsou dokončené terénní úpravy v areálu liberecké střelnice, odpočinkové molo v ulici 5. května, dětské hřiště v Horním Hanychově, květnatý kruhový objezd u terminálu MHD Fügnerova či pocta rodákovi Františku Peterkovi. Herec a liberecký čestný občan má bustu v budově radnice. Z dalších vybraných projektů nyní město upravuje park u Maršíkovy ulice v Rochlici a kultivuje zeleň na Šaldově náměstí v horním centru města. Tam bude vysekán zarostlý ostrůvek a odhalí se tak socha, která tam je léta schovaná, řekl primátor.

Na základě hlasování se mělo původně dostat na 12 projektů, radnice ale nakonec realizovala i některé další, byť třeba jen částečně. Například obyvatelé Harcova se dočkali úpravy točny autobusů a nové zastávky a na důstojnější místo město přemístilo sochu „Po válce“, kterou pro výstavu Socha a město v roce 1969 vytvořil pro Liberec pražský sochař a medailér Slavoj Nejdl. Plastika stála v posledních letech téměř zapomenutá ve stinném rohu parčíku v Jablonecké ulici, nyní je v parku Clam-Gallasů u zámku. A díky tomu, že se podařilo ušetřit i 200 tisíc korun při výstavbě cyklostezky v Machníně, se podle primátora dostalo také na další dva malé projekty spojené s vybudováním kontejnerových stání.

Reklama

Doporučované