Hlavní obsah

Liberec pro příští rok počítá s příjmy skoro 2,24 miliardy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec pro příští rok počítá s příjmy skoro 2,24 miliardy korun. Je to v obdobné výši, v jaké je zastupitelé pátého největšího města v zemi schvalovali pro letošní rok.

Článek

Podle náměstka primátora pro ekonomiku Zbyňka Karbana (ANO) budou očekávané příjmy ještě před přijetím rozpočtu pro rok 2022 upřesňovat na základě prognóz ministerstva financí.

„Zatím jsme konzervativní,“ řekl Karban. Největší částku do rozpočtu by stotisícové město mělo tradičně získat ze sdílených daní, náměstek předpokládá 1,558 miliardy korun. „Prognózujeme ještě pod úrovní roku 2019,“ uvedl Karban. Před dvěma lety Liberec ze sdílených daní získal 1,622 miliardy korun, tedy o 64 milionů více než kolik náměstek očekává v příštím roce.

Letos se zatím příjmy ze sdílených daní vyvíjejí pro Liberec mírně nad plán, podle Karbana je ale třeba s hodnocením ještě počkat. „Některé prognózy, zejména z ministerstva financí upozorňují, že poslední třetina roku nebude tak optimistická, takže já jsem zatím opatrný,“ uvedl. Ve schváleném rozpočtu Liberec letos počítá s částkou zhruba 1,5 miliardy získaných ze sdílených daní a podle Karbana to zatím vypadá, že by mohli obdržet o 70 až 80 milionů korun více.

Pro letošní rok zastupitelé Liberce schválili rozpočet s příjmy 2,23 miliardy korun a výdaji o 235 milionů vyššími. Výši výdajů pro příští rok zatím radnice nesdělila ani rámcově. Rozpočet zastupitelé Liberce obvykle schvalují na prosincovém zasedání. Nový úvěr Liberec pro příští rok neplánuje, splácí 1,5 miliardy korun. „Z předpokládané výše příjmů na rok 2022 navrhujeme v současné chvíli použít na splátku úvěrů částku 130 milionů korun. Splátka dlouhodobého úvěru činí 100 milionů a splátka střednědobého úvěru činí 30 milionů,“ dodal Karban.

Reklama

Související témata:

Doporučované