Hlavní obsah

Liberec proslaví další velkofilm. Američané tu začnou natáčet scény k novému Spider-Manovi

V Liberci se chystá natáčení amerického velkofilmu Bosco. Fanoušci spekulují, že ve skutečnosti půjde o pokračování slavného Spider-Mana.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Youtube.com

 

Reklama

V hledáčku domácích i velkých zahraničních filmových produkcí se stále častěji objevuje i město Liberec. Po úspěšném seriálu Genius tu až za několik dnů začne natáčení amerického velkofilmu Bosco. Mezi fanoušky se už delší dobu spekuluje, že ve skutečnosti půjde o pokračování slavného Spider-Mana.

Článek

Zdejší lokace a zázemí si filmoví tvůrci oblíbili díky zachovalé německé architektuře města, jeho celkovému uspořádání i dostupné vzdálenosti od Prahy. Významný podíl na spolupráci s producenty a režiséry má i místní filmová kancelář, která za své aktivity získala ocenění Film Friendly, tedy subjekt vstřícný k filmařům.

„Projektů, které se u nás natáčely, je spousta. Kromě reklamy jde o celovečerní filmy a seriály, z nichž nejznámější je Genius od National Geographic, dále třeba film Milada nebo dvoudílný německý film o Bertoldu Brechtovi,“ říká Pavlína Sacherová z Liberec Film Office.

Aktuálně se na náměstí E. Beneše přímo před libereckou radnicí připravuje natáčení scén pro nový americký velkofilm s pracovním jménem Bosco. Znalci z branže i filmoví fanoušci u nás i v zahraničí jsou nicméně přesvědčeni o tom, že realitou je spíše příprava dalšího pokračování příběhu o pavoučím muži, Spider-Manovi. K informacím, které vzbuzují mezi obyvateli i návštěvníky města stále větší zájem, se Liberec Film Office nechce příliš vyjadřovat.

„My máme smlouvu o natáčení filmu Bosco. Více tohle téma nemohu komentovat,“ reagovala na dotaz Seznamu Pavlína Sacherová.

Po úspěchu seriálu Genius vznikla v Liberci ve spolupráci s National Geographic i Geniální filmová stezka, která mapuje některá místa v centru města. Díky fotografiím z natáčení se fanoušci můžou podívat i do jeho zákulisí.

„Mimo filmové informace se návštěvník stezky dozví i něco o městě, takže slovo ,geniální‘ není pouze spojení se seriálem, ale také s nadsázkou míněné poučení, které člověk na stezce získá. Díky QR kódům u některých zastavení mají lidé možnost si pustit i scény ze seriálu. Věříme, že projekt obohatí turistickou nabídku Liberce, ale zároveň rádi podpoříme propagaci seriálu, na kterém filmaři nechali tolik práce,” vysvětluje Pavlína Sacherová.

Liberec Film Office se za tři roky své existence může pochlubit úspěšným partnerstvím s řadou filmových štábů nejen z ČR, ale i z USA, Číny nebo sousedního Německa. Spolupráci s ní ocenil i oscarový režisér a jeden z producentů Genia Ron Howard (Apollo 13, Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni).

Přítomnost filmových štábů znamená řadu omezení například v dopravě a parkování. Zároveň ale přispívá k propagaci města a přináší nabídku pracovních příležitostí a zisků pro místní provozovatele služeb.

V minulosti se tu natáčela i řada domácích filmů a seriálů. K nejznámějším patří například Dědeček automobil, Cirkus Humberto, Rok ďábla, Dobrodružství kriminalistiky nebo Jára Cimrman ležící, spící.

Reklama

Doporučované