Hlavní obsah

Liberec zvažuje, zda obnoví noční spoje MHD od začátku příštího roku

Foto: Milan Sommer, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Noční spoje MHD zrušil Liberec loni v březnu v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru. I po uvolnění restrikcí je ale radnice až dosud odmítala obnovit, zdůvodňovala to nízkým zájmem o noční přepravu a vysokými náklady.

Článek

Poslední spoje nyní z terminálu MHD ve stotisícovém Liberci vyjíždějí ve 23:10. Městský dopravní podnik (DPMLJ) nyní připravuje nový návrh nočních linek, který bude ekonomicky přijatelný. Jaký návrh ale bude pro vedení města ekonomicky přijatelný, ale primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) zatím neví. „Nedokážu říci, musíme se dohodnout v koalici. Osobně si ale nedokážu představit, že bychom od ledna 2022 byli bez nočních spojů. Kolegové znají můj názor a doufám, že se přidají,“ řekl primátor.

Zámečník si od dopravního podniku nechal nejprve spočítat, kolik by stálo obnovení nočních linek v podobě jako v době předcovidové. To by podle primátora vycházelo zhruba na tři miliony korun. V novém zadání pro noční spoje se proto podle něj počítá jen s využitím autobusů. „Tramvaje jsou sice velkoobjemové vozy, ale zase příliš drahé. Kilometr vychází asi na 120 korun, u autobusů asi na 70 korun,“ dodal.

O obnovu nočních spojů dlouhodobě usilují opoziční zastupitelé. „Dobře rok na zastupitelstvu hlavně Jindřich Felcman (Změna pro Liberec) tepe vedení města, aby obnovilo noční spoje. Protože poslední spoj 23:10 je trochu proti podpoře kultury a nočního života, které by přitom k městu měly patřit,“ uvedl opoziční zastupitel Jaromír Baxa (LOL), který na posledním jednání zastupitelstva žádal o posun posledních spojů alespoň na půlnoc.

Podle primátora chtějí noční spoje navázat na meziměstské linky. Třeba poslední autobusy z Prahy přijíždějí do Liberce 15 až dvacet minut po půlnoci. „Takže by bylo dobré, aby existovala návaznost,“ dodal Zámečník.

Reklama

Doporučované