Hlavní obsah

Liberecká zoo hlásí už druhou oběť ptačí chřipky. Uhynul vzácný pelikán

V liberecké zoo uhynula samice vzácného pelikána skvrnozobého.

 

Reklama

Po labuti v zahradě uhynula vzácná samice pelikána skvrnozobého.

Článek

V liberecké zoo se po týdnu vyskytl druhý případ ptačí chřipky. Poté, co tam před týdnem uhynula labuť, podlehla viru samice pelikána skvrnozobého.

„Pelikán skvrnozobý je kriticky ohrožený druh, proto zbývající tři samice chovu nebudou utraceny. Jsou geneticky cenné,” uvedla Barbara Tesařová, mluvčí liberecké zoo.

Labutě byly původně s pelikány v jedné karanténě mimo areál zoologické zahrady.

„De facto nastala situace, která se připouštěla. Tedy, že další úhyny budou následovat," řekl krajský ředitel veterinární správy Roman Šebesta.

Samice pelikána uhynula na stejný virus jako labuť, tedy subtyp H5N5, který byl před časem zachycen v Německu. V Česku se objevil jen u uhynulých ptáků v liberecké zoo.

Tříkilometrové ochranné pásmo

Podle Šebesty nebude zatím nutno přijímat nová opatření. „Všechna nutná se přijala už po úhynu labutě," dodal Šebesta. Jako u ostatních ohnisek je okolo zoo stanoveno tříkilometrové ochranné a desetikilometrové dozorové pásmo. Situaci budou veterináři v následujících dnech sledovat.

Labuť nakažená ptačí chřipkou uhynula nedaleko liberecké zoo

S chovem pelikánů skvrnozobých začala liberecká zoo teprve v roce 2014. Zatím měla jen samice. Zbývající tři budou pod mimořádným dohledem do pátku 24. února.

„Zatím se u nich žádné příznaky nevyskytují ani neprojevují. Normálně přijímají potravu. Pokud by tomu tak nebylo, byla by to první známka nemoci," dodala Tesařová.

Rusko zakázalo dovoz drůbežích produktů kvůli ptačí chřipce.

Kvůli ptačí chřipce bylo již usmrceno od začátku roku v Česku více než 58 000 ptáků, nemoc byla prokázána u 50 volně žijících ptáků z 12 krajů. Zejména šlo o labutě, ale také o kachny, husy nebo volavky.

Virus se objevil na jižní Moravě začátkem ledna. Postupně se šíří po republice, zatím bylo potvrzeno 30 výskytů, z toho tři v Liberci a čtyři v Libereckém kraji. Ptačí chřipka postihla chovy v mnoha evropských zemích.

Reklama

Doporučované