Hlavní obsah

Liberecká zoo ukončí chov bílých tygrů. Zbylé dva tu nechají dožít

Podívejte se na liberecké bílé tygry.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Chov bílých tygrů v Liberci nejspíš skončí, potvrzuje zoologická zahrada. A to i přesto, že jsou dlouholetým symbolem nejen zoo, ale také místního hokejového klubu. Podle zoologů ovšem není cílem chovat rarity, ale spíše se postarat o ohrožené druhy.

Článek

V současné chvíli má zoologická zahrada v Liberci jednoho třináctiletého tygra a devítiletou tygřici. Tato zvířata nechají v zoo dožít. Další mláďata ale pořizovat skutečně nebudou.

„Zoologické zahrady už tento druh nechtějí, protože to není druh, který potřebuje naši pomoc. Bílý tygr vlastně není ani druh, ale vyšlechtěná hříčka člověka,“ vysvětluje mluvčí zoo v Liberci Barbara Tesařová.

Kde se vzal bílý tygr?

Chov bílých tygrů ve světě pochází z jednoho jediného samce, kterého v 50. letech našel indický mahárádža ve volné přírodě. Šlo o mládě, které matka odvrhla, protože bylo bílé, tudíž nemocné a neživotaschopné. Normálně by nepřežilo a snědla by ho nějaká šelma.

Toto mládě si však odvezl mahárádža k sobě do paláce, kde se o něj postaral. Když dospělo, spářil ho se žlutě zbarvenou samicí. „Z mláďat vzal tu nejsvětlejší dceru a opět ji spářil s otcem. Aby se bílý gen potvrdil, tak vzal tohoto bílého jedince a ještě ho spářil s jeho vnučkou. Všichni bílí tygři na světě pochází tady z toho příbuzenského páření,“ vysvětluje mluvčí liberecké zoo Tesařová. A právě příbuzenské vztahy mohou za spoustu genetických vad. Málokdo ví, že téměř každé mládě, které se narodí, šilhá a kulhá.

Na světě je už jen sedm zoologických zahrad, kde bílé tygry chovají a téměř žádná je už nerozmnožuje. O bílé tygry mezi zahradami není zájem.

Odpovědi na další otázky kolem bílých tygrů se dozvíte v rozhovoru nad článkem. Jde o rozhovor z pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované