Hlavní obsah

Liberecké divadlo chystá hru o Burianovi, hrát ho bude žena

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberecké divadlo F. X. Šaldy chystá hru Burian, v němž slavného komika ztvární Veronika Korytářová. Inscenaci o libereckém rodákovi napsal Tomáš Dianiška, premiéru bude mít na malé scéně příští týden ve čtvrtek 27. května.

Článek

Vlasta Burian v Liberci prožil prvních deset let svého života a slavný komik má i bustu v Malém divadle, kde se bude hra o něm hrát. „Vzhledem k tomu, že ji psal Tomáš Dianiška, tak bych nečekala žádný obdivuhodný oltář nebo pel. Přece jen Tomáš Dianiška je zakladatel Divadla F. X. Kalby, tak možná ten jazyk je očekávatelný,“ řekla vedoucí liberecké činohry Kateřina Dušková.

Dianiška pro liberecké divadlo připravil v minulých letech bláznivou sci-fi komedii Atomová kočička z univerzitních kolejí nebo hru LSDown, volně inspirovanou osudem amerického psychologa a experimentátora s psychedelickými látkami Timothy Learyho. Pro alternativní scénu pak vznikly hry Googling and Fucking, Přísně tajné: Hrubá nemravnost nebo Mickey Mouse je mrtvý.

Ve hře o Burianovi překvapil Dianiška už obsazením Korytářové do role komika. „Myslím, že pro tuhle inscenaci je naprosto zásadní, aby byla hlavní role tímto způsobem shozená. Zahráváme si s historickými událostmi, s opravdovými osobnostmi. Tím, že Buriana hraje holka, dáváme divákovi od začátku klíč - bacha, tady se může stát cokoli,“ uvedl Dianiška.

Korytářová si už úplně nepamatuje, jak před rokem reagovala, když se dozvěděla, že bude hrát slavného komika. „Předpokládám, že se mi stáhla má duše i mé pozadí a že převládal strach,“ uvedla. Podle ní se obecně hůř přijímá, když žena hraje muže než naopak.

„Pak mě hned napadlo, že hrát slavnou osobnost je překážka a pak jsem si to zkomplikovala ještě tím, že hrát herce je už úplně absurdní a že to je konečná,“ řekla. Obavy z ní ale spadly už při první čtené zkoušce.

Dianiška oceňuje, jak Korytářová k roli přistoupila. „Nakoukala si hodiny filmového materiálu. Načetla knížky. Na zkoušky chodila připravenější než já,“ dodal. Její výkon považuje za strhující a obsazení do role jako nejlepší nápad, jaký loni dostal. Inscenace o Burianovi měla mít premiéru už loni na podzim, kvůli koronavirové pandemii ji museli odložit na letošní květen. Hra sleduje osud slavného komika od dětství přes začátky v kabaretu, velkorysé divadelní podnikání a slavné působení ve filmu až k těžkým válečným létům a trpkému konci. Vedle Korytářové se na jevišti představí Jana Stránská, Tomáš Impseil, Ladislav Hampl, Michaela Foitová a Eliška Jansová.

Reklama

Doporučované