Hlavní obsah

Liberecké Šaldovo divadlo chce v příštím roce uvést třináct premiér

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Tři soubory libereckého Divadla F. X. Šaldy plánují pro příští rok 13 premiér. Chystaná díla jsou kombinací klasických děl se současnými.

Článek

Novinek ale bude v příštím roce více, kvůli uzavření divadla v důsledku protikoronavirových opatření na svoji premiéru čekají dvě letošní činoherní představení. První je hra o Vlastovi Burianovi, v níž komika ztvární Veronika Korytářová, a druhou je dílo izraelské dramatičky Hadar Galronové nazvané Moje první židovské Vánoce.

„Do roku 2021 vstupujeme s nadějí, že bude lepší než rok 2020. S nadějí, že to, co prožíváme, když jsou naše divadla zavřená, už prožívat nebudeme. Protože základem divadla je kontakt s divákem, bez toho to prostě nejde,“ uvedla ředitelka divadla Jarmila Levko.

Činohra chce v první polovině roku uvést klasiku Král Lear od Williama Shakespeara, revue Semafor zasazená do Prahy 60. let 20. století, švédské drama Blanche a Marie od Pera Olova Enquista a na repertoár by se mělo vrátit Hrabalovo dílo. „Jeho román Obsluhoval jsem anglického krále otevíral v dramatizaci i režii Petra Palouše na podzim roku 1989 nově zbudované Malé divadlo. A na jaře 2021 vstoupí stejný režisér do stejné řeky, aby na tento pozoruhodný příběh nahlédl ze zcela odlišné generační pozice,“ uvedla mluvčí divadla Michaela Pompová. Na podzim činohra plánuje dvě francouzské komedie, Moliérovu satirickou Tartuffe a konverzační Jméno. Jejich autory jsou Matthieu Delaporte a Alexandre de la Patelliere.

Baletní soubor z letošního na příští rok přesunul představení Mauglí na motivy Knihy džunglí Rudyarda Kiplinga. „Červnovou delikatesou bude poutavé taneční drama Liliom na námět Ference Molnára, které se stalo základem známého broadwayského muzikálu Carousel,“ uvedla Pompová. V listopadu by chtěl balet uvést tragikomickou gangsterku MašínGun Brothers inspirovanou osudem bratří Mašínů.

Operní soubor na březen chystá ruskou romantickou klasiku Jolanta, poslední operní dílo Čajkovského. O dva měsíce později by repertoár měla obohatit opera La fille du r ́giment (Dcera pluku), jejím autorem je Gaetano Donizetti. Pro druhou polovinu příštího roku opera plánuje Verdiho slavné dílo Othello a muzikál z broadwayské produkce Hledá se tenor.

Reklama

Doporučované