Hlavní obsah

Liberecké zoo hrozí, že bez podpory bude muset omezit provoz

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecké zoo hrozí, že bez podpory státu bude muset omezit provoz. Obdobně jsou na tom i další zoo v ČR, ve společném dopise žádají premiéra Andreje Babiše o jednání a řešení problému.

Článek

„Je to silný apel na předsedu vlády, že přes naše předchozí výzvy nám zatím nikdo významně nepomohl,“ uvedl. Bez pomoci státu budou podle něj muset už v dubnu začít dělat radikální opatření. „Hrozí třeba, že budeme muset snižovat stavy zvířat, propouštět lidi, omezovat aktivity,“ uvedl ředitel liberecké zoo a člen komise Ministerstva životního prostředí pro zoo Nejedlo.

Ve společném dopise pro premiéra uvádějí zoo, že jsou stále vyloučené z možnosti žádat stát o finanční kompenzace v důsledku uzavření areálu na základě protikoronavirových opatření. „Téměř čtyřměsíční uzavření zoologických zahrad jsme v roce 2020 dokázali zvládnout vlastními silami. Do nového roku 2021 jsme ale vstoupili v daleko horší ekonomické kondici, než tomu bylo vloni, protože veškeré rezervy již byly vyčerpány,“ píše se v dopise. Zoologické zahrady upozorňují na to, že nestačí, že výdaje dlouhodobě snížily na minimum nutné k zajištění provozu. „V současné době však alespoň bez částečné pomoci státu není v silách zoologických zahrad provoz udržet,“ varují ve společném dopise.

Podle Nejedla by pomohlo, kdyby například Ministerstvo životního prostředí zvýšilo dotace v programu určeném pro zoo. „Kdysi se z něj rozdělovalo až 60 milionů pro 15 zahrad, v posledních letech to bylo 18 milionů pro 28 zahrad. Co se podařilo vyjednat, zatím, že z rezervy přidal ministr Richard Brabec deset milionů. Je tam tedy asi 30 milionů. Když se to ale rozdělí, tak je to prostě drobek po každou zahradu,“ uvedl Nejedlo. Zoo proto prosazují navýšení o 50 až 70 milionů korun. „Tato částka by zahradám pomohla překlenout kritické období do druhé poloviny května, kdy lze předpokládat alespoň částečné rozvolnění opatření a otevření venkovních areálů,“ uvedli zástupci zoo v dopise.

Zoo v Liberci patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Libereckém kraji. Ročně jí projde až 400 000 lidí, loni ale měla kvůli nařízením vlády 117 dní zavřeno a ve zbytku roku ji navštívilo 275 659 lidí. Přišla tak asi o čtvrtinu obvyklých tržeb, zhruba o 13 milionů korun. Letošní propad je zatím podle Nejedla čtyři miliony korun, otevřeno neměla zoo ani jeden den. Od dubna, kdy začíná hlavní část sezony, bude propad podle něj výrazně narůstat. „Denně to budou desítky až stovky tisíc korun,“ dodal Nejedlo. Liberec jako zřizovatel zoo její provoz dotuje zhruba z poloviny, letos to bude zhruba 50 miliony korun ročně. Víc peněz město kvůli propadu vlastních příjmů není schopné dát.

Reklama

Doporučované