Hlavní obsah

Liberecký kraj chce letos zahájit výstavbu parkovacího domu vedle svého sídla

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Po dokončení parkovacího domu je v plánu kultivace okolí krajské budovy a Evropského domu, kde vznikne náměstí s náplavkou. Kraj už se dohodl s Povodím Labe na odkupu části břehu Lužické Nisy s opěrnou zdí za 352 tisíc korun.

Článek

Díky dohodě s Povodím Labe už může kraj žádat o územní rozhodnutí a brzy také o stavební povolení.

Liberecký kraj koupil v roce 2014 budovy a pozemky ve svém sousedství od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů). Za areál o rozloze více než 11 tisíc metrů čtverečních zaplatil 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu přestavěl bezmála za 97 milionů korun na Evropský dům, loni stavbaři dokončili rekonstrukci bývalé budovy dílen zhruba za 390 milionů korun. Vznikl tam podnikatelský inkubátor, prostor pro archiv a v současné době je tam i velkokapacitní centrum pro očkování proti koronaviru.

Novou podobu by mělo v dalších letech dostat i zanedbané okolí budov, které dnes slouží hlavně jako parkoviště, kapacitně už ale potřebám nestačí. To by měl vyřešit parkovací dům, který naváže na budovu podnikatelského inkubátoru. Zajistí místo pro 244 automobilů, náklady odhadují projektanti na 178 milionů korun včetně DPH. Částečně bude mít zelenou střechu, na kterou kraj žádá dotaci z Operačního programu Životní prostředí, další peníze chce získat z Integrovaného plánu rozvoje města Liberec – Jablonec nad Nisou. „I kdybychom dotaci nezískali, stavět určitě začneme a budeme hledat jiné možnosti financování,“ doplnil náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

Rekultivaci okolí úřadu připravuje Liberecký kraj od roku 2015 a patří k prioritám jeho vedení. „Kultivace dolního centra města je nutná. V roce 2017 jsme vyhlásili architektonickou soutěž. Uvědomujeme si, že jsme odpovědni za to, jak vypadá okolí krajského úřadu, a chceme ho ve spolupráci s městem Liberec vrátit obyvatelům a návštěvníkům Liberce jako odpočinkovou zónu s jedinečným přístupem k řece Nise,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Reklama

Doporučované