Hlavní obsah

Liberecký kraj prodal bývalou LDN v Jablonném, bude tam domov pro seniory

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj prodal areál bývalé léčebny dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí společnosti SeneCura. Dva roky prázdný areál chce firma zbourat a vybudovat zde domov pro seniory a duševně nemocné se stovkou lůžek.

Článek

Za areál kraji zaplatí necelých 9,2 milionu korun. Součástí smlouvy jsou ale záruky, že firma musí dohodu dodržet a zařízení tam otevřít.

Areál léčebny v Jablonném je od roku 2019 prázdný, Krajská nemocnice Liberec, které patřil, přesunula pacienty do Nemocnice Frýdlant. Areál pak Liberecký kraj odkoupil a se společností SeneCura se dohodl na výstavbě domova se zvláštním režimem. Určený má být zejména pro lidi s Alzheimerovou chorobou a demencí a duševně nemocné, kde bude 40 lůžek určeno pro lidi od 30 let, z toho 20 lůžek pro lidi se závažným duševním onemocněním, dalších 40 lůžek bude pro seniory. Projekt počítá i s deseti lůžky pro postižené, stejný počet lůžek bude mít odlehčovací služba.

„Původním záměrem kraje bylo vybudovat tam zařízení vlastní, vzhledem k velikosti investice jsme se ale rozhodli pro spolupráci se soukromým investorem,“ řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Dobré zkušenosti mají podle něj s podobnými projekty na Vysočině nebo v jižních Čechách. „Může to být jeden ze směrů do budoucna, podle odhadů rezortu nám chybí další stovky lůžek a kraj nebude mít na to, aby do rozvoje té sítě investoval ze svého rozpočtu v plném rozsahu,“ dodal hejtman. Náklady se podle něj pohybují kolem 2,5 milionu korun na jedno lůžko. SeneCura navíc není pro Liberecký kraj neznámou společností, už více než dva roky provozuje ve Vratislavicích soukromý domov pro seniory.

Proti záměru se v Jablonném postavila zhruba desítka místních, kteří se velikosti projektu i jeho obyvatel obávají. „Areál LDN měl kapacitu 60 osob. Má-li být nová kapacita 100 lůžek, bude tedy celková kapacita včetně personálu představovat přibližně 140-150 osob. To představuje opravdu nemalé zatížení na všechny oblasti okolního prostředí,“ uvedla za odpůrce Jitka Davídková. Místní se podle ní obávají také agresivity duševně nemocných klientů a případných útěků.

Vedení kraje se s odpůrci projektu podle hejtmanova náměstka pro sociální věci Petra Tulpy (Starostové pro Liberecký kraj) několikrát sešlo, aby jejich obavy rozptýlilo. Vedení města Jablonné v Podještědí i většina místních záměr podporuje, bude totiž znamenat i nová pracovní místa. O prodeji areálu mělo jednat krajské zastupitelstvo už v srpnu, SeneCura ale tehdy nesložila kvůli nejasnostem v územním plánu města jistinu. Vše se podařilo vyřešit a prodeji už nic nebrání, nový domov by měl podle Tulpy stát do roku 2025.

Reklama

Doporučované