Hlavní obsah

Liberecký „malý Babiš“ vyhnal ANO z regionů

Foto: Ota Bartovský / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Martin Půta zkraje listopadu potřetí navlékl hejtmanský řetěz. Ve skutečnosti však dokázal mnohem víc.

Reklama

Dvanáct ze třinácti krajů už má novou vládu, ustavení té třinácté v Karlovarském kraji se o týden odkládá.

Článek

Nová politická sestava ve vedení regionů po krajských volbách je svědectvím, že krajské volby přinesly triumf hlavně jednomu muži - libereckému hejtmanovi Martinu Půtovi.

Nejde jen o to, že se stal potřetí hejtmanem, důležitější je, že vlastně překreslil politickou mapu Česka.

Jak to? Symbolicky to ukazuje příklad z Karlových Varů, kde sice měli nově zvolení zastupitelé ve čtvrtek první schůzi, na rozdíl od kolegů z jiných krajů však svého hejtmana ani radní nezvolili.

To, že první schůze v karlovarském zastupitelstvu nedospěla tam, kam měla, nikoho nepřekvapuje.

Neboť do pětačtyřicetičlenného zastupitelstva pronikli kandidáti z celkem osmi kandidátek, přitom na třech z nich se dohodly minimálně dvoučlenné koalice. Druhým předpokladem patu byl postoj Petra Kulhánka, lídra hnutí Starostů, druhé nejúspěšnější strany se sedmi krajskými mandáty. Exprimátor Karlových Varů totiž vyloučil jakoukoli debatu o vládě s ANO, suverénním vítězem voleb na Karlovarsku se třinácti zastupiteli.

Lídři Babišova hnutí v čele s bývalou hejtmankou Janou Mračkovou Vildumetzovou se mohli obrátit pouze na ODS se čtyřmi mandáty a pokusit se přetáhnout jednotlivé zastupitele z miniaturních regionálních partají. V tom však byl úspěšnější Kulhánek, který dal po dohodě pěti stran a koalic dohromady jednadvacet hlasů.

ANO s ODS a přeběhlíky měly sice jen o mandát méně, další hlasy však mohla dodat pouze Okamurova SPD. S radikály se už občanští demokraté paktovat nemohli, a proto museli přistoupit na debatu s Kulhánkem. Jednání o koalici se zaseklo na postu hejtmana, který ODS reklamuje pro svého lídra, bývalého sokolovského starostu Karla Jakobce. Zastupitelé proto ve čtvrtek jen složili slib a hlasování o hejtmanovi odložili o týden.

Souboj o karlovarského hejtmana má velký symbolický význam. Přinejmenším početně rozhodne o tom, jestli v krajských volbách 2020 nejvíc získali občanští demokraté, nebo Starostové.

ODS už má čtyři hejtmany v Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové a v Jihlavě. Petr Kulhánek by byl čtvrtým hejtmanem za hnutí STAN po středních Čechách, Liberci a Olomouci. Zpochybnil by se tím primát Fialovy strany.

Nic se však už nezmění na tom, že v poli poražených skončí ANO. Získalo nejvíc hlasů v deseti krajích, avšak jen v Ústeckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji má k dispozici post hejtmana. Jinde nebyli Babišovi lidé přizváni ani do krajské rady. Ve volbách 2016 měli bilanci o mnohem lepší. Vyhráli v devíti regionech, v pěti obsadili místo hejtmana a v dalších čtyřech měli aspoň radní.

Jednoznačný odpor Petra Kulhánka k jednání s ANO je příkladem, jak hluboké bylo fiasko Babišovy strany při vyjednávání o krajských koalicích.

Protagonistou takového výsledku byl přitom v první řadě liberecký hejtman Martin Půta.

Den před krajskými volbami napsal na svůj facebookový profil sáhodlouhý výklad, kde se bránil výpadům části regionálního tisku a zvláště deníku Mladá fronta Dnes ze svěřenského fondu Andreje Babiše. Autory obviňování z neprůhledných zakázek Libereckého kraje v dopravě a při nákupu roušek byli údajně Půtovi bývalí koaliční partneři z ANO.

„Lži a špína,“ ohodnotil hejtman výpady svých konkurentů a připustil, že je „logické, že se některé struktury snaží den před volbami udělat všechno proto, aby se jim podařilo oslabit jedinou kandidátku, která může ve volbách porazit hnutí ANO a je zárukou další nezávislosti kraje na dopravní mafii“.

Ani Půta pak členy Babišova hnutí nešetřil a kromě poukazu na jejich spojenectví s mafiány upozornil na to, že „ve státě až na výjimky zcela ovládaném hnutím ANO“ je třeba udržet Liberecký kraj jako „ostrov pozitivní deviace“.

Nesmiřitelným postojem získal téměř 40 procent hlasů, nejvíc z kandidátů ve všech krajích.

Povolební debaty ukázaly, že se s tím Martin Půta, nejvlivnější politik hnutí Starostové, nespokojil.

Na rozdíl od ostatních stran Starostové nikdy vážně s hnutím ANO nejednali o krajské koalici. Tím donutili ODS, Piráty, lidovce i TOP 09, aby si vybrali, jestli chtějí vstoupit do středopravé koalice, anebo se domluvit s ANO a snášet za to kritiku z porušení předvolebních slibů.

Půtův plán se uskutečnil v celé republice s výjimkou tří krajů, kde ANO bylo tak silné, že nešlo obejít, případně kde Starostové neuspěli.

Internetový deník iDnes z Babišova fondu shrnul frustraci regionálních politiků ANO v článku „Malý Babiš z Liberce opět zválcoval oponenty“. Přezdívku „malý Babiš“ si novináři nejspíš vymysleli, uznali tím ovšem jeho nezpochybnitelné schopnosti oslovit veřejnost a řídit kraj pevnou rukou.

Reklama

Související témata:

Doporučované