Hlavní obsah

Liberecký spolek hledá vhodné lokality pro výsadbu vzácného tisu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vzácný tis červený chce liberecký spolek Čmelák, který se jeho záchraně věnuje 23 let, letos začít sázet i do volné krajiny. Pro vysazení této dřeviny nyní hledá vhodná místa.

Článek

„Plánujeme, že do dvou let vysadíme v Libereckém kraji minimálně 1000 sazenic této zvláště chráněné dřeviny. Jde o projekt zhruba za dva miliony korun, desetinu nákladů pokryje dotace z Ministerstva pro životní prostředí,“ informovala Romana Prošková.

K velkému úbytku tisu červeného v lesích nejen v české krajině, ale v celé Evropě, vedla v minulosti jeho těžba a takřka nulová výsadba. Nyní je známý spíše jako parková dřevina v podobě nepůvodních keřových zahradnických kultivarů. „Původní tis je ale strom s kuželovitou až kulovitou korunou, dosahující výšky okolo 10 až 15 metrů a průměru kmene až jeden metr,“ uvedl Jiří Antl, který má ve spolku projekt na starosti.

Záchraně tisu se Čmelák věnuje už 23 let a do krajiny Jizerských hor vysadil dosud 644 tisů. Zatím všechny ale směřovaly do lesů, pro letošní podzim jsou v plánu první výsadby i do volné krajiny. „Zatímco v přirozeném prostředí zastíněného lesa začíná tis plodit až v 70 až 120 letech, na volném prostranství na osluněném místě plodí již ve 20 až 30 letech. Toho chceme využít a přispět tak k zajištění dostatku semen v budoucnu. Nyní hledáme vlastníky pozemků ve volné krajině Libereckého kraje,“ uvedl Antl. Spolek uvítá, když se jim vlastnící ozvou sami, nejlépe na e-mail jiri.antl@cmelak.cz.

Tis je podle Antla rostlina dvoudomá a k plození tak potřebuje samčí i samičí strom. „Vzhledem k tomu, že pohlaví tisu lze rozeznat až v reprodukčním věku, nebude u vysazovaných sazenic jisté složení pohlaví jedinců. Z toho důvodu přistupujeme k výsadbě čtyř jedinců ve skupině, kde je již pravděpodobnost výskytu obou pohlaví 7:1,“ dodal Antl. Vysazené tisy by měly podle něj do budoucna vytvořit ohniska přirozeného šíření této dřeviny do krajiny.

Reklama

Doporučované