Hlavní obsah

Liberečtí pelikáni jsou už ve svém zimovišti, zoologové je odchytli na jezeře

Liberečtí zoologové odchytávali z lodí pelikányVideo: AP

 

Reklama

S klesajícími teplotami se na zimu připravuje i zoologická zahrada v Liberci. V pondělí tam zoologové s pomocí kajaků chytali z jezera pelikány skvrnozobé a bílé. Ačkoli pelikáni nelétají na zimu do teplých krajin, potřebují být v prostorech, kde se teplota pohybuje nad bodem mrazu.

Článek

„Jedná se o každoroční akci, kdy odchytáváme vždy na konci sezony, tedy na přelomu října a listopadu, kdy začínají přízemní mrazy. Odchytávali jsme celkem dvacet pelikánů. Čtrnáct z nich bílých a šest skvrnozobých. Všichni budou odvezeni na zimoviště,” řekla mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

K odchytu využívají zaměstnanci zoo kajaky a pramici. Z lodí se snaží zahnat pelikány na břeh, kde je následně další členové personálu odchytí. To se musí odehrát co nejšetrněji, aby se ptákům neublížilo. Zoologové je proto chytají holýma rukama. Ani jim se však drobná zranění nevyhýbají.

„Byla tam skupinka čtyř pelikánů, po jednom jsem čapla a druhý mě vzal zobákem. Tím, že mají na konci zobáku háček, tak se trefili,” popsala chovatelka Veronika Korábová, které po odchytu pelikánů zůstal šrám na tváři.

Pelikáni zůstanou v teple celou zimu, poté se vrátí opět na jezero. Více uvidíte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované