Hlavní obsah

Liberečtí vědci chtějí použít 3D tisk na vícepodlažní budovy

Foto: TUL

Vědci zatím zkonstruovali model v měřítku 1:4, na němž probíhají testy řídicích algoritmů. Docent Václav Záda z Fakulty mechatroniky Technické univerzity v Liberci je jedním z hlavních autorů tiskového robota.

Reklama

Robotické rameno pro 3D tisk ve stavebnictví vyvíjejí na Technické univerzitě v Liberci. Zařízení, které umožní výrobu rozsáhlých či vícepodlažních budov přímo na staveništi, se chystají patentovat.

Článek

Univerzita usiluje o světový průlom na poli 3D tisku ve stavebnictví. Pracuje na vývoji robotického zařízení, které se přemisťuje po rozlehlém staveništi a má být schopné tisknout bez bednění. Metoda postupného tisku umožní budování rozsáhlejších a také vícepodlažních budov přímo na místě.

Jiří Suchomel z Fakulty umění a architektury upozorňuje na to, že ve světě užívané dostupné průmyslové roboty neřeší tisk stropů a střešních konstrukcí. „My chceme navrhnout unikátní mobilní robotické zařízení, které se přemisťuje po staveništi a postupně tiskne svislé i vodorovné konstrukce,“ řekl Suchomel.

Plovoucí vytrištěný dům.

Tisk by měl být možný přímo na staveništi. Zařízení půjde na místo převézt bez použití robustních nákladních aut. Na projektu spolupracuje také Kloknerův ústav ČVUT v Praze, kde bude robot několik měsíců na testech.

„Tam bude stroj sestaven na nové podstavce do výšky asi 130 centimetrů, aby mohl tisknout takto vysoké objekty. V tomto specializovaném pracovišti se budou zabývat praktickými experimenty s tiskem betonových konstrukcí. Mimo jiné vývojem cementové směsi a vhodných konstrukcí pro tisk. Materiál je alfou a omegou tohoto tisku. Musí totiž tuhnout dostatečně rychle, aby se vrstvy nebortily, ale zároveň, aby se spojovaly,“ dodal Leoš Beran z Fakulty mechatroniky.

Rameno použitelné v reálu na stavbách má v budoucnu zvládnout tisk až do vzdálenosti 5,6 metru. Výška tisku bude možná do 3,2 metru. Tým chce tisknout odlehčené skořepinové struktury a dosáhnout tiskové přesnosti dvou až tří milimetrů. Taková přesnost není ve stavebnictví běžná. Jde podle univerzity o velmi ambiciózní cíl.

Foto: TUL

Detail tiskové hlavy.

„Výroba cementu představuje velkou zátěž pro životní prostředí, a navíc nám docházejí potřebné suroviny, jako je kamenivo a štěrky. My chceme stavět lehké tenkostěnné betonové a nekonvenčně vyztužené konstrukce, které spotřebu materiálu značně sníží,“ přiblížil Suchomel. Očekává, že podobný tisk přinese do architektury i větší rozmanitost: „Tato technologie totiž umožňuje tisk komplikovaných tvarů a dokáže vyhovět i náročným a neobvyklým požadavkům.“

Podle Suchomela bude ale zapotřebí vyřešit otázku legislativy. Dodnes totiž neexistují stavební předpisy pro tištěné konstrukce.

Reklama

Doporučované