Hlavní obsah

Líbí se mi kloppovská přirozenost, říká Trpišovský před Dortmundem o fotbale bez kravaty

Jindřich Trpišovský se pro Seznam vyznal z náklonnosti k Jürgenu Kloppovi.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

Slavia Praha proti Borussii Dortmund v prestižní Lize mistrů. To je mimo jiné souboj dvou klubů „infikovaných“ svérázným přístupem německého experta Jürgena Kloppa. Trenérovi Slavie Jindřichu Trpišovskému se líbí, že Klopp nedělá z fotbalu vědu, ale také to, že nenosí při zápasech kravatu. „Taky nechodíte do bazénu v mokasínech a manšestrákách,” směje se slávistický kouč.

Článek

Tepláky, tenisky, baseballová čepice a totální fotbal, kdy se na hřišti neustále něco děje. Podobných rysů mezi Jürgenem Kloppem a Jindřichem Trpišovským bychom našli víc, jakkoli 43letý kouč Slavie zdůrazňuje, že není vysloveně „kloppista” a že v první řadě zůstává sám sebou.

Inspiraci německým trenérem, který po Mohuči ordinoval svůj atletický, nátlakový fotbal právě Dortmundu a loni vyhrál s Liverpoolem Ligu mistrů, ovšem Trpišovský nepopírá. „Dneska je ten styl už běžnější, ale v době, kdy s ním někdy před 8 lety přišel Klopp v Dortmundu, byl něčím mimořádným. Fotbal se ovšem za posledních 5–6 let strašně změnil. Tehdy byl ten Kloppův fotbal atypický, směřoval až někam do živelnosti,” uvádí Trpišovský v rozhovoru pro Seznam. „Dříve to bylo jako pěst na oko.”

Foto: Profimedia.cz

Jürgen Klopp s neodmyslitelnou kšiltovkou.

Stejně exoticky, jako svého času Kloppův přístup v bundeslize, by prý vypadal Jindřich Trpišovský, kdyby se na fotbalovém stadionu předvedl v saku a kravatě. Tenhle dresscode je i německému vzoru českého svérázu proti srsti. A hlavně proti přirozenosti, na které si pánové Klopp i Trpišovský zakládají. „Kdybych se tady u lavičky pohyboval a tady pod krkem se mi houpal kus hadru, kus látky, taky by to pro mě bylo jak kyvadlo. Pro mě by to bylo nepřirozené. Fotbal je pro mě v první řadě sport. Líbí se mi Angličan Stuart Pearce, který neustále chodí v kopačkách. Podobně jako můj asistent Zdeněk Houštecký,” směje se Trpišovský, milovník teplákové soupravy a neodmyslitelné baseballové čapky.

JIndřich Trpišovský by si kravatu během fotbalového zápasu nikdy nevzal.Video: Jiří Hošek

Maximální přirozenost a bezprostřednost v chování i oblékání pomáhá Trpišovskému soustředit se na to, co od něj vedení Slavie primárně očekává – nejlepší možné vedení ambiciózního mužstva.

Proti favorizovanému Dortmundu bude zapotřebí přijmout řadu důležitých rozhodnutí. Před samotným zápasem i během něj. I když odpovědnost bude nakonec na Trpišovském, klíčové kroky probírá se svými asistenty. „Někdy přijde i ta chvíle, kdy vycítíte, že si to rozhodnutí prosadíte sám. Ono to pak vyjde nebo třeba nevyjde, jako v případě zápasu na Interu Milán. Máme před zápasem připravenou spoustu variant, ať už bude průběh utkání jakýkoli. Ale pak se taky někdo může zranit, jako v Miláně a pak to konzultujeme všichni dohromady,“ prozrazuje u fanoušků mimořádně oblíbený trenér, který si od počátku kladl za vinu nepovedený závěr úvodního zápasu Ligy mistrů na stadionu Giuseppeho Meazzy.

Klíčová střídání Trpišovský konzultuje s asistenty.Video: Jiří Hošek

Jindřich Trpišovský upozorňuje, že zkušené evropské týmy poznají slabší kus ve „stádu“ a dokážou přes něj zaútočit. Podle trenéra Slavie musí červenobílým v Lize mistrů zahrát všech jedenáct hráčů, pokud chtějí pomýšlet na úspěch.

„Pokud to nějakému hráči nejde, ať už se fyzicky necítí dobře nebo mu nesedne zápas či protihráč, je to problém. Může se stát, že soupeř protočí hráče a pošle tam někoho jiného, jiný typ útočníka. Ty velké týmy umějí potrestat chybu, kterou uděláte. Oni to prostě umějí dohrát,“ varuje Trpišovský. Sám je známý tím, že podobně jako další trenéři nechává prostor ofenzivnějším hráčům, i když se jim zrovna nedaří. Věří totiž, že se nakonec mohou třeba postarat o klíčový moment zápasu. Třeba mu to klapne i ve dnes večer od 18.55 proti Borussii Dortmund.

Reklama

Doporučované