Hlavní obsah

Lidarový start-up Innoviz jde na burzu za 1,4 miliardy dolarů

Foto: Wikipedia - Daniel L. Lu - Creative Commons

Firma Innoviz Technologies se zabývá výrobou senzorů LiDAR.

Reklama

Trh NASDAQ bude bohatší o další technologický start-up. Vstup na burzu chystá izraelská společnost Innoviz Technologies. Očekává se, že trh firmu vyvíjející technologie pro autonomní řízení ocení na 1,4 miliardy dolarů.

Článek

Izraelský start-up Innoviz Technologies vstoupí na burzu. Firma je výrobcem technologií pro autonomní řízení, například senzorů LiDAR a softwaru pro automobilový průmysl, drony, logistiku a další odvětví. Pro své IPO využila spolupráce se „skořápkovou firmou“ Collective Growth, která start-up převezme.

Agentura Bloomberg uvedla, že společnost Collective Growth poskytla 150 milionů dolarů v hotovosti a získala 200 milionů dolarů od investorů. Dohoda má zajistit tržní ohodnocení izraelského start-upu na 1,4 miliardy dolarů.

Společnosti specializující se na akvizice, nebo zkráceně SPAC, se pro podniky držené malým množstvím akcionářů stávají stále populárnější metodou k získání kapitálu k růstu. Místo, aby se o vstup na burzu snažila sama malá společnost, udělá to za ní „skořápková firma“ SPAC. Ta zařídí potřebnou byrokracii i zájem investorů a pak firmu, která chce na burzu vstoupit, převezme.

Innoviz je čtvrtou společností vyvíjející technologie pro LiDAR, jež se letos rozhodla vstupovat na burzu pomocí skořápkové firmy.

Laserové senzory LiDAR umožňují vozidlům „vidět“ jejich okolí. Patří k nejdražším součástem automobilů s autonomním ovládáním a jsou klíčem k plně automatickému řízení. K dokončení zcela automatického řízení však zbývají ještě roky.

„Bude to trvat déle. Nyní jsme získali financování, které nám dává jistotu, že můžeme dokončit to, co jsme začali,“ řekl agentuře Bloomberg generální ředitel společnosti Innoviz Omer Keilaf. Jakékoliv další dohody s dodavateli odmítl komentovat.

Innoviz počítá se spoluprací s globálními dodavateli automobilů Magna International a Aptiv, kteří budou do start-upu investovat. Firma bude svůj LiDAR od roku 2021 dodávat automobilce BMW pro model BMW iX. BMW chce postupně ve svých SUV zavést takzvané autonomní řízení úrovně tři, kdy řidiči mohou za některých okolností sundat ruce z volantu a nesledovat silnici.

Nedávno podobně vstoupila na burzu další lidarová společnost Luminar Technologies. Její pětadvacetiletý zakladatel se stal jedním z nejmladších miliardářů na světě. Podobných spojení se skořápkovými firmami využily společnosti Velodyne Lidar a Aeva.

Reklama

Doporučované