Hlavní obsah

Lidé bez domova přečkali pandemii v hotelech. Teď musí z Manhattanu pryč

Foto: Profimedia.cz

Ulice amerického města New York.

Reklama

Spojené státy americké a s nimi i New York City se vrací do pocovidových starých kolejí. Nenese to s sebou ovšem pouze pozitiva. Asi 8 tisíc lidí bez domova se musí vystěhovat z hotelů, které jim město poskytlo loni na jaře.

Článek

V rámci koronavirové pandemie to bylo rychlé a efektivní řešení. Lidem bez domova město New York poskytlo hotelové pokoje, které se kvůli krizi musely okamžitě zavřít pro běžné návštěvníky. „Je čas, aby se lidé bez domova, kteří byli na určitou dobu v hotelech, vrátili do nocleháren, kde mají podporu, kterou potřebují,“ komentoval na středeční tiskové konferenci newyorský starosta Bill de Blasio.

Do konce července se tak asi 8 tisíc newyorských lidí bez domova musí vystěhovat z přibližně šedesátky hotelů, kde mnoho z nich žije i více než rok kvůli povinnému dodržování lockdownových pravidel. Pro mnohé z nich šlo o výraznou změnu životního stylu, které se teď musí vzdát. Jde ale také o bezpečnost.

Devětatřicetiletý Andrew pro deník The New York Times líčí, že strávil téměř dva roky v noclehárně pro muže v Brooklynu: „Lidé s sebou dovnitř pašují nože, není to tam bezpečné.“ Návrat do ubytovny nebo noclehárny je pro něj natolik stresující, že se podle svých slov raději rozhodne opět pro život zcela na ulici.

Město podle kritiků nevymyslelo žádný „plán po“. Rychle se rozhodlo využít volné hotely pro lidi bez domova, ale nepřemýšlelo, jak jim dál pomoci k návratu do společnosti. Před rezidenci newyorského starosty to přilákalo i demonstranty. Lidskoprávní organizace žádají, aby daní lidé mohli zůstat v hotelech do té doby, než jim nabídnou vlastní byty.

Federální agentura pro zvládání krize (FEMA) dokonce nabídla hotelům zaplatit pokoje pro lidi bez domova minimálně do konce září.

Nejde ale pouze o prostředí jako takové, návrat tisíců lidí do společných prostor zvyšuje zdravotní riziko. Právě v ubytovnách pro lidi bez domova se koronavirová pandemie projevila výrazně. Nakazilo se více než tři a půl tisíce lidí, které registrují velké městské noclehárny. Přes sto lidí zemřelo.

Ani proočkovanost mezi lidmi bez domova není příliš vysoká. Z celkového počtu asi 17 tisíc ubytovnami registrovaných dospělých se nechalo vakcinovat něco málo přes šest tisíc.

Organizace Coalition for the Homeless (Koalice pro lidi bez domova) kritizovala zejména druhou část de Blasiova sdělení. A to zmínku o nedostatečné sociální i psychologické podpoře pro lidi bez domova, kteří se nastěhovali do hotelů. Giselle Routhierová z vedení koalice řekla pro agenturu Reuters, že co lidé bez domova nyní opravdu potřebují, je pocit bezpečí. Tedy i před koronavirem.

„Město potřebuje vystavět robustní systém bydlení pro lidi s extrémně nízkým příjmem a pro lidi bez domova, zvlášť pro singl dospělé,“ říká Routhierová. Podle ní v příštích letech bude počet takových lidí rychle růst, až se projeví dopady koronavirové krize.

Již od minulého jara se také proměnila hlavní místa New Yorku, kde lidé bez domova přebývají. Z Brooklynu se více přemístili do centra na Manhattan. Především proto, že sem byli lidé umístěni do prázdných hotelů. V dražších částech města nebo v turistických oblastech, jako je například Times Square, podle newyorské policie stoupla kriminalita o více než 170 procent.

„Pokud rehabilitace lidí bez domova může spoluexistovat se smyslem pro slušný život, nemáme s tím žádný problém,“ komentuje pro Reuters čtyřiačtyřicetiletý realitní makléř Scott Sobol, který v oblasti Hell's Kitchen bydlí. Reaguje tak na stížnosti svých sousedů.

Místní podnikatelé se bojí zejména nadcházející turistické sezóny. „Právě teď je tu v okolí spousta lidí bez domova, hodně pomočených rohů,“ dodal devětašedesátiletý Min Kim, majitel obchodu s potravinami na Times Square.

Reklama

Související témata:

Doporučované