Hlavní obsah

Lidé bez internetu mají smůlu. Stát trvá na elektronickém formuláři

Foto: Profimedia.cz

Všichni lidé po návratu ze zahraničí musí vyplňovat takzvaný cestovní formulář.

Reklama

Resort ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha vydal nové opatření, které minulý týden zrušil soud. Problém pro ty, co nemají přístup k internetu, nebo na něm neumí, příliš nevyřešil.

Článek

I když Ministerstvo zdravotnictví vydalo v úterý nové opatření proti šíření covidu-19, ne vše v něm nejspíše upravilo tak, aby obstálo další kritice soudu.

Ke zrušení jednoho z nařízení došlo poté, co minulý týden rozhodl pražský městský soudce Aleš Sabol, že vyplňování příjezdového formuláře po návratu ze zahraničí porušuje mimo jiné jeden z článků Listiny základních lidských práv a svobod.

Formulář musí vyplňovat všichni starší šesti let. Napsat v něm mají všechny země, které v uplynulých 14 dnech navštívili. Vyplnit mají také své osobní údaje.

Podle soudce Sabola bylo staré opatření problematické z několika důvodů. Například v něm byly kladeny stejné podmínky pro lidi s očkováním i bez něj. Formulář musí vyplňovat i ti, kteří přicestují ze země s nízkým rizikem přenosu koronaviru.

A soud upozornil také na komplikace pro lidi, kteří nemají přístup k internetu nebo nemají e-mail. Vyplnění příjezdového formuláře je totiž možné pouze elektronicky. Přitom ti, kdo návratový formulář nevyplní, se mohou dopustit přestupku a hrozí jim případně i pokuta až do jednoho milionu korun.

Resort ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) tak opatření podle svých slov opravil.

„Chtěli jsme maximálně reflektovat rozhodnutí soudu. Vydali jsme proto nové ochranné opatření, které je zjednodušené a lépe srozumitelné a soudní rozhodnutí zohledňuje,“ uvedl Vojtěch.

Jenže právě na jedné výtce soudce Sabola k výrazné úpravě ze strany ministerstva nedošlo. Formulář je možné vyplnit stále elektronicky, protože na tom trvali hygienici.

Ministerstvo zdravotnictví to v novém opatření vysvětlilo tak, že je internet dostupný široké veřejnosti a nedochází tím tak pro občany Česka k nepřiměřenému ztížení jejich návratu do vlasti.

Navíc ministr Vojtěch pro Seznam Zprávy uvedl, že v novém odůvodnění také napsali, proč preferuje ministerstvo elektronickou formu dotazníku.

„Elektronická forma příjezdového formuláře je dána prováděcím rozhodnutím Evropské komise, dle kterého orgány členských států působící v rámci systému včasného varování a reakce musí být schopny používat společnou platformu pro výměnu epidemiologických dat získaných z příjezdového formuláře za účelem trasování kontaktů,“ popsal Vojtěch.

Podle něj se navíc díky tomu zjednodušuje trasování rizikových kontaktů a zvyšuje se pravděpodobnost, že dojde k rychlejšímu zamezení dalšího šíření nákazy covidu-19.

„Toto vysvětlení by mělo být, podle názoru kolegů, již dostatečně silné,“ doplnil Vojtěch.

Soud však mimo jiné řekl, že toto opatření má dopady i pro ty lidi, kteří nejsou schopni elektronicky komunikovat.

„Z této argumentace lze dovodit pouze to, že elektronickou formu formuláře považuje odpůrce (Ministerstvo zdravotnictví) za nejjednodušší z hlediska potřeb státní správy, chybí v ní však například právě reflexe dopadů uložené povinnosti do sféry občanů, kteří elektronickou formou komunikovat schopni nejsou,“ uvedl soudce Sabol.

Přitom podle něho neexistují jiné alternativy. A podle soudce je tak na lidech, aby si tento problém - když nemají přístup k internetu - vyřešili. „Řešení možných problémů nechává zcela na občanech,“ uvedl Sabol na adresu ministerstva.

Podle ministra Vojtěcha je však možné si nechat formulář například na pražském letišti vytisknout. „A lze ho pak vyplnit ručně,“ doplnil Vojtěch.

Zajistit, aby se příjezdový formulář dal vyplnit i jinak - například po telefonu - navíc není podle ministerstva jednoduché.

„Notifikace prostřednictvím telefonického hovoru by znamenala nutnost zřídit u každé krajské hygienické stanice speciální telefonní linku a zaměstnat několik lidí, kteří by byli schopni přijímat informace o těch, co přijíždí do ČR, pročež v důsledku špatného signálu či jiných technických potíží může být špatně rozumět a údaje by pak mohly být zaznamenány nesprávně,“ uvedli právníci ministerstva.

Ti také napsali, že díky tomuto příjezdovému formuláři je možné lépe trasovat další lidi, u jejichž kontaktů by se prokázalo onemocnění covid-19. Za poslední měsíc ho vyplnilo přes 633 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované